Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Marita Hilliges avgår från Åbo Akademis styrelse – ÅU: Var oense med övriga styrelsemedlemmar om uppsägningen av rektorn

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 18:43.
åa
Bildtext Den 1 november beslutade Styrelsen för Åbo Akademi att säga upp dåvarande rektor Moira von Wright.
Bild: Yle/Andy Ödman

Professor Marita Hilliges har torsdagen den 4 november meddelat att hon avgår från sin plats som extern medlem i Åbo Akademis styrelse med omedelbar verkan. Informationen framkommer i ett pressmeddelande av Åbo Akademi.

Marita Hilliges är professor i neurovetenskap och generalsekreterare för Sveriges universitets- och högskoleförbund. Hon var vice ordförande för förbundet 2011–2014 och har också varit ordförande i flera av förbundets arbetsgrupper.

Den nu sittande styrelsens mandatperiod sträcker sig till 31.12.2022.

Onsdagen den 10 november kommer universitetskollegiets beredningsutskott att samlas för att förbereda valet av en ersättande extern styrelsemedlem.

Inte överens med styrelsen om uppsägningen av rektorn

För tidningen Åbo Underrättelser bekräftar styrelseordförande Thomas Wilhelmsson att Marita Hilliges var den styrelsemedlem som var oense med de övriga styrelsemedlemmarna om uppsägningen av rektorn.

Till tidningen svarar Wilhelmsson jakande på frågan om ifall Hilleges beslut att avgå från styrelsen kan ses som en markering mot styrelsens beslut.

Artikel uppdaterad 4.11.2021 klockan 18.35 med kommentarer av Thomas Wilhelmsson.

Artikel uppdaterad 4.11.2021 klockan 17.37 med information om Marita Hilliges.

Diskussion om artikeln