Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

58 anställda vid nödcentralen misstänktes olovligen ha letat fram uppgifter om polisskjutningen i Borgå – ingen av dem skyldig till brott, enligt åklagaren

Från 2021
bild på en blå skjorta där det står nödcentralsverket och 112 på.
Bildtext Nödcentralsverket misstänkte att 58 personer snokat i uppgifter om Borgåskjutningen utan orsak, men det hittade åklagaren inte bevis för.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Enligt åklagaren var nödcentralsverkets instruktioner oklara, och det verkar som att de anklagade nödcentralsoperatörerna hade orsak att å arbetets vägnar titta på registeruppgifter om händelserna.

Åklagaren har beslutat lägga ner förundersökningen i fallet där 58 nödcentralsoperatörer misstänktes för brott mot tjänsteplikt.

Fallet går tillbaka till polisskjutningen i Borgå i augusti 2019. Två poliser besköts och gärningsmännen jagades ända till Birkaland, där de sedan greps.

Under och efter den massiva polisoperationen tittade många nödcentralsoperatörer på registeruppgifter om händelserna.

Saken kom upp i samband med laglighetsövervakningen i maj i fjol och nödcentralsverket gjorde en polisanmälan eftersom man misstänkte att personerna tittat på uppgifterna utan giltig orsak.

Bristfälliga instruktioner

Nödcentralsverkets instruktioner var inte entydiga.

De nödcentralsoperatörer som Yle talat med har sagt att det handlade om att operatörerna som börjat sina arbetsturer försökte få en helhetsbild av polisoperationen som var på gång. De hade använt det egna operativa systemet som de använder varje dag.

Enligt distriktsåklagare Jooseppi Kiviharju har inte nödcentralsverkets instruktioner om att använda systemet varit tillräckligt klara.

– Vi hittade inte bevis för att man skulle ha tittat på information som man inte får titta på, med beaktan av helheten och situationen, säger Kiviharju.

Texten är översatt till svenska från artikeln 58 hätäkeskuspäivystäjää oli epäiltynä tietojen urkkimisesta Porvoon poliisiampumisen takia – syyttäjän mukaan kukaan ei tehnyt rikosta skriven av Tuomas Rimpiläinen.

Diskussion om artikeln