Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En tredjedel av patienterna vid bädden i Ekenäs smittade av covid-19

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 15:46.
En vårdare bäddar en säng på en bäddavdelning.
Bildtext Patienter utan smitta hålls i mån av möjlighet skilt från de smittade.
Bild: Marica Hildén/Yle

Chefsläkare Tove Wide säger att det var genom vanlig smittspårning som man kunde misstänka att det fanns coronavirussmitta på avdelningen.

Det finns nu elva bekräftade fall av covid-19 bland hälsovårdscentralens vårdavdelnings 32 patienter. Då en misstanke om exponering fanns i tisdags (2.11) testades fyra patienter med lindriga symtom. Efter att alla fyra visade sig vara smittade testades även de andra patienterna. Då kunde man konstatera ytterligare sju fall av coronavirussmitta.

Nästa vecka kommer patienterna att testas på nytt.

– För ett år sedan tänkte vi att en patient som får corona flyttas bort från avdelningen, men nu är de så många att vi håller avdelningen stängd istället, säger Wide.

Stor hjälp av sjukhuset

De patienter som inte har smittats håller personalen i mån av möjlighet skilt från dem som är smittade. Avdelningen är ändå inte ideal för att hålla patienter isolerade.

– Vi har haft jättestort stöd av Raseborgs sjukhus på alla nivåer. Det gäller både praktiska arrangemang och specialistkonsultationer, säger Wide.

Hon berättar att de också har hjälp av läkare från HUS som är insatta i smittspridning och har varit med när liknande situationer har uppstått på andra orter.

Uppmanar alla att vaccinera sig

Hälsoservicechef Annika Rehn säger att hon inte kan kommentera vaccinationstäckningen bland personalen eftersom arbetsgivaren inte har rätt till den informationen.

Tove Wide kan inte heller kommentera patienternas vaccinationsskydd men poängterar att andelen äldre som tagit båda vaccinsprutorna är väldigt hög.

Däremot önskar båda en förbättring om man ser till hela Raseborgs befolkning där de säger att intresset att ta vaccinet verkar ha ebbat ut. Just nu har 75 procent tagit båda doserna.

Såväl Rehn som Wide uppmanar nu att alla som kan tar vaccinet.

Vad gäller vårdavdelningen så säger Tove Wide att de hoppas på det bästa men förbereder sig på det värsta.

– Trots att man är vaccinerad så är det inte garanterat att det skyddar mot allvarlig sjukdom, speciellt hos äldre och multisjuka, säger hon.

Wide konstaterar ändå att de för ett år sedan hade varit i en mycket värre sits än de är nu tack vare vaccinationsskyddet.