Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jan Eriksson om kyrkoherdens avgång i Väståboland: "Det var en tidsfråga innan det gick så här"

Från 2021
Uppdaterad 05.11.2021 08:28.
Man i keps står bland träden.
Bildtext Ordförande för det gemensamma kyrkofullmäktige Jan Eriksson säger att församlingen och kyrkoherden glidit isär.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Efter kyrkoherdens kritiserade ledarskap är ordförande för det gemensamma kyrkofullmäktige, Jan Eriksson, inte överraskad att Harry S. Backström avgår. Nu efterlyser Eriksson en kyrkoherde som lyssnar på sin församling.

Väståbolands svenska församlings kyrkoherde Harry Sanfrid Backström har tidigare fått kritik gällande kommunikationen och att de förtroendevalda i församlingen inte blir hörda.

Onsdagen den 3 november meddelade Backström att han avgår

Enligt Jan Eriksson, ordförande för det gemensamma kyrkofullmäktige och medlem i kyrkorådet, hade församlingen och kyrkoherden glidit isär, och beslutet om Backströms avgång var därför väntad. 

– Jag har funderat att det ligger nära till hands, det var en tidsfråga innan det gick så här, säger Jan Eriksson. 

Fastän Eriksson hade förväntat sig att kyrkoherden avgår, säger han att tidpunkten för avgången var överraskande.  

– Kyrkoherden har inte så långt till pension och kanske man kunde ha gjort en lite värdigare avgång för Backström. Det kunde ha varit lite snyggare, om vi säger så. 

Avgång efter kaplansvalet

Samma dag som Backström meddelade att han säger upp sig, valdes Janette Lagerroos till kaplan i Houtskärs kapellförsamling. 

Backström har kritiserats för processen kring kaplansvalet, något han själv tycker var oskäligt.

– Det har på många sätt varit ett problematiskt år och jag har insett nu att det kanske har blivit dags för mig att stiga åt sidan. Det har uppstått en del problematiska situationer där jag anser att jag oförtjänt kommit i fokus, sade Backström i onsdags till Yle Åboland.

Jan Eriksson säger att han respekterar kyrkoherdens beslut att säga upp sig. 

– Det var rakryggat och ett bra beslut av honom. Jag tror han funderade lite politiskt. Han hade kört in sig i en knut med hela kaplansfrågan och såg det kanske som sin enda utväg att avgå, säger Eriksson.

Backström anser att han i processen kring kaplansvalet i Houtskär fått oskälig kritik från många håll trots att han egentligen inte hade någonting alls med valet att göra.

– Jag har involverats i den här processen trots att jag inte har med saken att göra, sade Backström till Yle Åboland.

Förändringarna sker långsamt

Eriksson säger att modellen i Väståbolands svenska församling är besvärlig eftersom kyrkoherden ska behärska det administrativa på alla delområden, det vill säga också i kapellförsamlingarna, för att församlingen ska fungera. 

– I all sanning så är kyrkoherdens jobb ganska komplicerat, det handlar inte bara om att ha gudstjänster. Ledarskapet i församlingen innebär också att man kan leda och sköta förvaltningsuppgifter i församlingen. Det är ett krävande jobb att vara kyrkoherde. 

Förändringar inom församlingen tar tid eftersom det är frågan om en gammal institution. 

Pargas kyrka i oktober
Bildtext Kyrkoherdens jobb är komplicerat i Väståbolands svenska församling, säger Jan Eriksson.
Bild: Yle / Peter Karlberg

På grund av att församlingen förlorat medlemmar och skatteintäkterna då är mindre, säger Eriksson att arbetet måste sikta på långsiktiga mål. 

Då måste kyrkoherden lyssna på de förtroendevaldas åsikter, något som kyrkoherde Backström inte har gjort enligt Eriksson.

Förra hösten var många förtroendevalda missnöjda med kommunikationen i församlingen, och det ledde bland annat till insändare i Åbo Underrättelser. Kyrkoherde Backström höll då med om att kommunikationen kunde ha varit rakare, men han önskade att förtroendevalda hade kontaktat honom personligen om saken.

- Det bästa är att mötas i en diskussion och det är jag alltid öppen för. I många saker kunde jag säkert ha fungerat och kommunicerat bättre, sade Backström till Yle Åboland då.

– De förtroendevalda har en stor uppgift att styra församlingen i den riktning de vill ha den. Inte som det har varit nu att det har varit en kyrkoherde som har dikterat precis som han har velat ha det och tyckt att de förtroendevalda är någonting onödigt och ont nästan. Man har inte blivit hörd och det har retat många människor, säger Eriksson.

Förståelse och lyhördhet önskas

Backström avgår som kyrkoherde den sista februari, varefter en ny kyrkoherde tillträder. 

Tillgänglighet är en viktig aspekt då ny kyrkoherde väljs, säger Eriksson. 

– Det är mycket viktigt att kyrkoherden är en människa som faktiskt bor på orten och syns i samhället. Den gamle kyrkoherden bor 450 kilometer från sin arbetsplats, det har vi sett att inte fungerar. 

Eriksson säger att det är viktigt att nästa kyrkoherde i Väståbolands församling lyssnar och förstår och har en verksamhet som motsvarar det som församlingsborna vill ha.  

– Personligen vill jag ha en bra ledare, som hör på personal, hör på förtroendevalda och har en stark administrativ kunskap. Det ser bra ut för församlingen. 

Jan Eriksson om Backströms avgång

5:54

Diskussion om artikeln