Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Riksdagsledamöter vill bevara Hitis och Raumo sjöbevakningsstationer: "En försämring av säkerheten får inte uppstå"

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 20:59.
Kristian Ijäs går mot stockbastun, den flytande servicebyggnaden och sjöräddningsbåten i bakgrunden.
Bild: Amanda Ölander/Yle

I samband med planer på att strama åt ekonomin vid gränsbevakningsväsendet har det uppstått en diskussion om att lägga ned en del av sjöbevakningens lokaler. Riksdagsledamöterna Sandra Bergqvist (SFP) och Matias Marttinen (Saml) ser indragningen av sjöbevakningens stationer som ett hot mot säkerheten inom sjöfarten i skärgården.

Bergqvist och Marttinen har lämnat in ett skriftligt spörsmål om bevarandet av Hitis och Raumo sjöbevakningsstationer.

Både Bergqvist och Marttinen påpekar att gränsbevakningsväsendet har en viktig roll i skärgårdens räddningsuppdrag. Den lokala sjöbevakningen känner bra till områdena och kan ge livsviktig räddningshjälp vid olyckor.

– Genom att lägga ned sjöbevakningens verksamhetsställen kommer det ta längre tid innan hjälpen når fram i skärgården. En sådan försämring av säkerheten får inte uppstå, säger Bergqvist och Marttinen i ett pressmeddelande.

Den gröna sjöbevakningsstationen på en udde med havsutsikt.
Bildtext Hitis sjöbevakningsstation.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Åtstramningar i gränsbevakningsväsendets ekonomi

Gränsbevakningsväsendets ekonomi stramas åt eftersom man investerar i två kombinationsfartyg. Båda riksdagsledamöterna anser att investeringarna är nödvändiga, men det får inte leda till att man lägger ner sjöbevakningsstationerna

– Investeringarna i kombinationsfartygen motiverar inte en indragning av sjöbevakningsstationerna. Man måste på ett jämlikt sätt värna om säkerheten både till havs och i skärgården, kräver riksdagsledamöterna.

De understryker att inrikesminister Maria Ohisalo (De Gröna) måste svara på hur sjöbevakningens närvaro i Egentliga Finland och Satakunta ska tryggas.

Sjöbevakningsstationen i Hitis har varit verksam sedan 50-talet

Byggnaden vid sjöbevakningsstationen i Hitis uppfördes av försvarsmakten år 1941 och sedan 1950-talet har sjöbevakningen funnits på plats.

På stationen finns tre sjöbevakare, och stationen är bemannad hela tiden.

Hyreskontraktet vid stationen går ut år 2025 och vad som kommer att hända med stationen är fortfarande oklart. Byggnaden i Hitis behöver dessutom totalrenoveras.

Att enheten i Hitis hotas av nedläggning har diskuterats i flera omgångar.

Artikeln uppdaterad 4.11.2021 klockan 20.59 med korrigeringar. Tidigare stod det att sjöbevakarna stannar på orten, ännu finns inte slutliga besked från gränsbevakningen.

Diskussion om artikeln