Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Magdalena Andersson är ganska smart, säger Björn Wahlroos och ger Sveriges nya sossestjärna en eloge

Daniel Olin samtalar med sin gäst finansmannen Björn Wahlroos bland annat om skillnader mellan Sverige och Finland. Daniel Olin samtalar med sin gäst finansmannen Björn Wahlroos bland annat om skillnader mellan Sverige och Finland. - Spela upp på Arenan

Det svenska folkhemmet behöver kapitalister för att fungera. Så är det bara, konstaterar finansmannen Björn Wahlroos i samtalsprogrammet Daniel Olin. Samtidigt ger han Finland en känga för att blunda för den här insikten. Wahlroos ventilerar sina åsikter om Magdalena Andersson, Socialdemokraternas nya partiordförande och sannolikt Sveriges nästa statsminister.

Finanskungen Björn “Nalle” Wahlroos, styrelseordförande i Sampo-koncernen och UPM har varit podiernas man de senaste veckorna.

Wahlroos som är sparsam med personintervjuer har bjudit till i samband med utgivningen av den första delen av hans memoarer. Nu gläntar han lite på dörren till sitt privata jag.

Den här mannen har åsikter om det mesta, inklusive sin vänskap med Magdalena Andersson (S).

– Ja, jag känner henne väl, säger Wahlroos.

Nationalekonomen Andersson som nu har varit finansminister i sju år blir troligen Sveriges statsminister efter Stefan Löfven (S).

– Jag har sagt att hon är ganska smart och när man blir lite mera bekant med henne så blir hon ganska öppen och det är lätt att prata med henne, säger Wahlroos.

Stefan Löfven kommer efter partikongressen i början av november att inlämna sin begäran om entledigande som statsminister.  Väljs Andersson blir hon Sveriges första kvinnliga statsminister.

Kommer Magdalena Andersson att bli Sveriges bästa statsminister någonsin?

– Det kommer hon inte att ha tid att bli, för det blir val ganska snart, säger Wahlroos.

Det är riksdagsval i Sverige i september 2022.

– Det finns en del negativa kommentarer kring henne som jag har svårt att förstå, men när jag har sagt det här, ska man minnas att hon är socialdemokrat och hon har ofta talat om behovet av höga skatter för att omfördela inkomster och det är saker jag inte samtycker med. Vi ser på samhället på olika sätt med Magdalena. Hon är socialdemokrat. Det är inte jag, säger Wahlroos.

Björn Wahlroos sitter i blå kostym och vit skjorta utan slips med glasögon och gråsprängt hår i tevestudions fåtölj. I bakgrunden ett svartvitt foto på honom som ung med långt hår.
Bildtext 1969 hade Wahlroos axellångt hår och stod på barrikaderna. I dag är han en ansedd och mäktig företagsledare.

Björn Wahlroos

Född 1952 i Helsingfors.

Till familjen hör hustru, en dotter och en son samt sju barnbarn.

Bor på Strandvägen i Stockholm. Åminne gård i Finland. Vistas också i London och södra Frankrike.

I karriären gav praktikantjobbet på Rikkihappo (Kemira) stoffet till hans doktorsavhandling, sen blev det gästprofessur i USA och så in i bank- och finansvärlden.

Intresserad av jakt och litteratur.

Tror inte att bitcoin kommer att bli framtidens valuta. Tror på kryptovaluta som har en bakdörr.

Kuriosa: har tittat på Squid Game på Netflix men var inte så imponerad. Anglofil. Har inte slutat skaka hand med folk trots pandemin.

Folkhemmet

Wahlroos vistas i London, södra Frankrike och i bland på Åminne gård i Finland.

Jävligt svårt att få ett folkhem att fungera om man inte har kapitalister

― Björn Wahlroos

Men han är mantalsskriven i det svenska folkhemmet.

– Det intressanta med Sverige är att det är en klassisk socialdemokrati. Där socialdemokraterna har byggt folkhemmet som är en struktur de är stolta över. De har gjort det på ett lite klokare sätt än i Finland genom att se till att folkhemmet också kan rymma några kapitalister, för det är jävligt svårt att få ett folkhem att fungera om man inte har kapitalister, säger Wahlroos.

På något sätt är Stockholm en mer livskraftig miljö än Finland anser Wahlroos.

– På grund av att ekonomin fungerar bra. Det finns mycket jobb också för dem som inte är jättehögt utbildade, säger Wahlroos.

Alla verkar trivas på ett sätt som jag inte ser här

― Björn Wahlroos

När Wahlroos besöker Finland ger han ofta en uppläxning i vad som är fel och görs fel i det finländska samhället.

Wahlroos omformulerar sig.

– Det är ju inte fråga om att säga att saker är åt helvete i Finland, utan påminna människor om hur mycket jävligt bättre de kunde ha det om det här landet skulle skötas ordentligt, säger Wahlroos.

I Sverige tycker han att alla verkar trivas på ett sätt som han inte ser här i Finland.

Wahlroos jämför finländarnas konsumtionsutsikter med hur FPA väljer innehållet i moderskapsförpackningen; förutbestämt och likriktat för alla.

– Jag tycker synd om den finländska medelklassen som tvingas betala för en färdig moderskapsförpackning av konsumtion. Där de inte själv får välja vad de vill konsumera och vad de vill göra utan de har gett allt det där till staten, säger Wahlroos.

Wahlroos uppskattar att hjärnflykten, särskilt den ekonomiska, är betydande. I sin egen åldersgrupp menar han att så gott som alla har någon i sin familj som har flyttat till Stockholm och någon till England.

– Hos finlandssvenskar är det här ännu mer uppenbart av den orsaken att det inte finns en språkbarriär. Det är jättemycket människor som redan har flyttat. Någon sa att tar du alla finlandssvenska finansmänniskor i Stockholm så fyller du hela Stureplan, säger Wahlroos.

Nyckeln till framgång

Wahlroos växte upp i ett övre medelklasshem där vardagslivet genomsyrades mer av bildning och makt än förmögenhet.

– En sak man inte hade stor förståelse för var pengar. Pappa var inte särskilt bra på personliga finanser, säger Wahlroos.

Det är däremot ett drag hans hustru har uppvisat, bland annat när paret Wahlroos skulle köpa bil och hustrun tvingade honom att pruta.

– Hon piskade på mig att få ner priset, minns Wahlroos och tillskriver sin hustru Saara stor betydelse för hans karriär.

– Om någon har lärt mig något om det (pengar) så är det min savolaxiska hustru, säger Wahlroos.

I hans egen familj har hans dotter och son vuxit upp med kändisskapets och finansvärldens närhet.

– När de gick i skolan så störde det dem. De kunde bli föremål för någon miniform av mobbning, för alla visste vem deras pappa var, säger Wahlroos.

För att flyga lågt under radarn hade barnen sitt eget knep.

 – När chauffören någon gång förde dem till skolan bad de alltid om att bli avsläppta ett kvarter längre bort, minns Wahlroos.

Och hur blir man då så rik både på pengar och på framgång?

– Nog är det hårt jobb. Det är klart att du måste ha ett visst mått av fallenhet eller yrkesskicklighet på det område du har valt. Tur har jag haft. I vissa kritiska ögonblick när man har stått i ett vägskäl kunde det ha gått mycket värre, summerar Wahlroos.

Björn Wahlroos gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 8.11 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Yle Arenan.

Här berättar Björn Wahlroos om sitt förhållande till alkohol och två människor i hans närhet med alkoholproblem - pappa och ungdomsvännen Leif Salmén:

Diskussion om artikeln