Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lite fler tar coronavaccin efter att covidintyget togs i bruk i Västnyland

Uppdaterad 05.11.2021 04:41.
En person får coronavaccin
Bildtext Fortfarande kunde intresset vara högre bland unga, säger Raseborgs hälsoservicechef Annika Rehn.

En ökning av vaccinationsivern märks på flera håll i Västnyland efter att covidintyget togs i bruk i regionen för knappt två veckor sedan.

I bland annat Hangö och Sjundeå har vårdpersonalen lagt märke till att fler har velat ta coronavaccinet de senaste veckorna.

I Hangö fick ett 40-tal människor sin första vaccindos förra veckan, uppger ansvariga sjukskötaren Nina Nuutinen.

I Sjundeå har det också varit en ökad efterfrågan på vaccinationstider, men vårdservicechef Lillemor Forsén kan inte säga om orsaken är just covidintyget.

"Intresset hos unga vuxna inte tillräckligt stort"

Av Sjundeåborna är 81,5 procent över 12 år är nu dubbelvaccinerade, meddelade Sjundeå kommun på torsdagen (4.11). Det går att få vaccinationstider på ganska kort varsel i Sjundeå.

I Raseborg uppger hälsoservicechef Annika Rehn att det veckan innan covidintyget togs i bruk var överraskande många som kom för att ta sin första spruta. Efter det har efterfrågan blivit mindre igen.

Överlag är intresset för vaccin hos unga vuxna inte tillräckligt stort, poängterar Rehn.

"16-19-åringarna har varit aktivast av de unga och unga vuxna, men ännu finns det utrymme där också att komma till vaccination", säger Annika Rehn.

I Raseborg går det att få vaccinationstider inom en vecka.

Raseborg har den högsta vaccinationstäckningen - 75 procent av alla raseborgare är vaccinerade, i Ingå är siffran 73,6 procent, i Lojo 73,4, i Hangö 72,5 och i Sjundeå 71,5 procent.