Sveriges avgående statsminister Stefan Löfven tycker att festknarkare ska ta sitt ansvar: "Göder gängen"
Stefan Löfven anser att medelklassen som festknarkar måste ta sitt ansvar då det kommer till gängkriminaliteten i landet. Han säger också att orsaken till att Sverige och inte Finland har problem med gängskjutningar bottnar i knarkhandeln och sökandet efter rikedom.
Gängkriminaliteten och skjutningarna fortsätter att sprida oro i de av polisen kallade utsatta områdena i Sverige. Det är framför allt unga män som skjuter och skjuts ihjäl i en eskalerande konflikt som verkar bli allt svårare att hantera.
– Låt oss äta varandra tills vi är slut, sa en gängmedlem i en uppmärksammad intervju med Expressen för en vecka sedan.
Under Stefan Löfvens (S) tid som statsminister har det dödliga våldet ökat. Själv säger han på en pressträff med finländska journalister att regeringen gjort vad den kunnat, och att den ärvt en dålig hand.
– Det här är ett problem som sträcker sig långt bak i tiden. De som var vid makten före oss drog ner på det sociala skyddsnätet genom skattesänkningar och privatiseringar. Vi har också haft för dålig integration av människor som kommer hit från andra länder, säger Löfven och fortsätter:
– Utanförskapsområden har utvecklats under lång tid, men nu ser vi till att polisen får resurser och vi skärper straffen.
Utanförskap finns också i Finland, men skjutningarna är fler i Sverige. Varför då?
– Det handlar mycket om pengar, om att söka rikedom och det har med knarkhandel att göra, säger Löfven.
Risken att bli dödad är fortfarande större i Finland än i Sverige, enligt SVT Uutiset, men våldet är annorlunda. I Finland sker skjutvapenvåldet främst i en familjerelaterad eller liknande kontext, medan skjutningarna i Sverige sker på öppen gata i kriminella miljöer.
I veckan rapporterade DN att skjutningarna minskat något i år, och statsminister Löfven hoppas och tror att trenden nu verkar vara på väg att vända.
– Skjutningarna ökar inte längre, jag hoppas att vi har nått en platå och att skjutningarna till och med kan vara på väg ner, säger Löfven.
Den svenska regeringen har under den senaste tiden kommit med flera förslag på skärpta straff och andra förslag för att bekämpa gängkriminaliteten. Stefan Löfven anser ändå att alla måste ta sitt ansvar då det kommer till att bekämpa brottsligheten, också den festknarkande medelklassen, menar han.
– Den som festknarkar under veckosluten måste förstå att de göder dessa krafter. Ju mer folk använder droger och ju mer pengar som kommer i omlopp, desto viktigare blir det. Alla måste tänka till här om vad vi själva gör, säger Löfven och betonar att regeringens uppgift är att se till att det finns resurser att bekämpa brottsligheten.
En statsminister med nio liv
I sju år har Stefan Löfven lett Sverige, men nu börjar hans tid vid makten ta slut. I torsdags valdes Magdalena Andersson till Socialdemokraternas elfte partiordförande i historien och redan nästa vecka kan hon i teorin bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
När Stefan Löfven motvilligt valdes till partiordförande för Socialdemokraterna år 2012 skulle han bli en lugnande kraft efter några kaosartade år för partiet. Men inom politiken är det aldrig lugnt, och de senaste åren har det stormat rejält.
Att Löfven dessutom avgick i somras för att snabbt återinstalleras efter en kamp om hyror med Vänsterpartiet är på något sätt symptomatiskt för Löfvens sju år – han har nio liv och har alltid lyckats klamra sig fast vid makten.
– Jo precis, det kanske är så, skrattar Stefan Löfven.
Under en av de kriser som Löfven upplevt, coronapandemin, har det nordiska samarbetet inte fungerat som man hade hoppats. Bristen på koordinering och beredskap lyftes flera gånger fram under Nordiska rådets session i Köpenhamn i veckan.
Sverige valde i pandemins tidiga skede en annan strategi än sina skandinaviska grannar, en strategi som får ris i landets coronakommissions senaste delrapport.
Bland annat skriver kommissionen att testningen kom igång allt för långsamt, något man kallar ett haveri. Statsminister Stefan Löfven hänvisar här till det kommunala självstyret i landet.
– Jag delar uppfattningen om att vi borde ha kommit upp i kapacitet tidigare, men när diskussionen uppstår om vem som bär ansvaret för testningen så råder det inget tvivel om att det är regionerna som har huvudansvaret för testningen, säger Löfven och fortsätter:
– Men när det går för sakta, då har vi en skyldighet att kliva in och tillföra resurser så att det går snabbare och det gjorde vi.
Sverigebilden förändrades: "Blivit annorlunda"
Bilden av Sverige förändrades också under pandemin. Flera länder skrev om och var intresserade av den svenska strategin, men många kritiserade den också.
– Det lät som att vi inte gjorde något, vilket är fel. Vi begränsade människors rörelsefrihet, säger Löfven och hänvisar också till den svenska strategin där befolkningen själva måste ta ett ansvar.
I en europeisk jämförelse klarade Sverige av den första coronavågen som ett genomsnittligt europeiskt land, enligt coronakommissionens rapport, men i en nordisk jämförelse var de svenska dödstalen påfallande.
– Ju längre tid som har gått har bilden av Sverige blivit annorlunda. Sveriges överdödlighet är bland de lägre i Europa och den frågan som diskuterades mest 2020 var om vi skulle stänga skolor eller inte. Jag tror att många andra länder nu tyckte att det var synd att man stängde skolorna så dramatiskt som man faktiskt gjorde. Där har vi faktiskt fått rätt, säger Löfven och hänvisar till de svenska besluten om att inte stänga skolorna under pandemin.
Vad ska Stefan Löfven göra nu?
När Magdalena Andersson nu tar över som partiledare blir hon inte automatiskt statsminister. Stefan Löfven sitter kvar i en övergångsregering tills en ny statsminister har blivit vald av riksdagen.
Det oklara parlamentariska läget där minoritetsregeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tvungna att söka stöd hos Centerpartiet och Vänsterpartiet för att få en majoritet i riksdagen gör så att det inte kan anses självklart att Andersson blir vald till statsminister.
Men när en ny statsminister är vald och Löfven lämnar rollen som Sveriges statsminister väntar mer tid tillsammans med frun Ulla Löfven, säger han.
– Men sedan vill jag göra något för samhället, kanske något som har med barn att göra, säger Löfven som själv växte upp i en fosterfamilj och har i tal berättat om hur han som ett fosterbarn fick hjälp av samhället när han behövde det.
Stefan Löfven lämnar rummet. Han är fortfarande statsminister och har ett uppdrag att sköta. Men snart ska han frivilligt släppa ifrån sig den makt som han så länge klamrat sig fast vid.