Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt bakslag för styrande ANC i lokalvalet i Sydafrika

Cyril Ramaphosa röstar i lokalvalen i Sydafrika
Bildtext Valresultatet bådar inte gott för president Cyril Ramaphosa. Hans chanser att bli omvald som partiordförande har sannolikt minskat.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Regeringspartiet ANC ramlar för första gången i den sydafrikanska demokratins historia under 50-procentstrecket i lokalvalet. Den fortsatt höga arbetslösheten, korruptionsskandaler och problem med bland annat eldistributionen verkar ha tärt på förtroendet för partiet.

Nu när alla röster räknats står det klart att socialdemokratiska African National Congress ANC, som var Nelson Mandelas parti, kniper 46 procent av rösterna. Det är inte en siffra som får partifolket att hurra – för fem år sedan låg stödet på 54 procent.

Det största oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) backar något och landar på 22 procent medan vänsterpartiet Economic Freedom Fighters (EFF) går lite framåt och ligger nu på 10 procent.

– Vi äter den här elefanten bit för bit, kommenterar EFF:s partiledare Julius Malema valresultatet.

Partiledningen i ANC håller ändå god min.

– Vi är inte förlorare, vi är det segrande partiet, uppger ANC:s biträdande generalsekreterare Jessie Duarte.

– Ja våra siffror har gått ner men det gör oss inte till förlorare. Vi vanvördar inte väljarkåren, de har satt oss i den här situationen och vi är inte obekväma med den, fortsatte hon.

Sydafrika gick till val redan i måndags men rösträkningen drog ut på tiden. Det här trots ett skralt valdeltagande, två tredjedelar av väljarna registrerade sig inför valet men bara hälften av dem tog sig till vallokalerna för att rösta.

Går back i Pretoria och Johannesburg

ANC backar framförallt i stora städer som Johannesburg och Pretoria. I småstäderna verkar partiet ändå fortfarande ha en lojal väljarkår och valresultatet räcker till majoritet i 161 av landets 213 fullmäktige. DA fick majoritet i 13 fullmäktige och Zulu Inkatha Freedom Party, som knep 6 procent av rösterna, i 10. På de resterande områdena fick inget parti majoritet.

– Det här är första gången som ANC är i en svår sits, och de har inte lyckats dölja sin rädsla, kommentarer den sydafrikanska politiskt sakkunniga Nomavenda Mathiane valresultatet.

Hög arbetslöshet, korruptionsskandaler och problem med bland annat eldistributionen verkar ha tärt på partiets förtroende. Stödet har sakta sjunkit under de senaste 15 år, och eftersom partiet suttit på makten har man inte heller kunnat skylla problemen på någon annan.

Det förekommer också spekulationer om att ANC-väljare låtit bli att rösta på partiet till följd av fängslandet av ANC-politikern och före detta presidenten Jacob Zuma. Partiet gick hårt åt Zuma då korruptionsskandalerna började uppdagas och tvingade honom att avgå.

Svår sits för presidenten

ANC sjunkande stöd kan ge en fingervisning om partiets utgångsläge inför parlamentsvalet 2024. Partiet har bara en gång tidigare lyckats prestera bättre i ett parlamentsval än i ett föregående lokalval.

Resultatet bådar inte gott för president Cyril Ramaphosa som tog över efter Zuma. Valresultatet riskerar kraftigt ha minskat Ramaphosas chanser att bli omvald som partiordförande.

Källor: STT, AFP, Dagens nyheter, BBC