EU vill stärka banden till Taiwan betydligt: "Ni är inte ensamma" – Kina rasar mot EU-delegationens besök i Taiwan
En EU-delegation på besök i Taiwan har klart signalerat att kontakten mellan EU och Taiwan ska stärkas. Samtidigt blir relationen mellan Kina och Taiwan allt spändare. Kina betraktar Taiwan som kinesiskt territorium, och har inte uteslutit att med våld se till att Taiwan är det i fortsättningen också.
EU-parlamentet har för första gången sänt en officiell delegation till Taiwan. Ett av delegationens budskap till taiwaneserna var att deras diplomatiskt isolerade ö inte är ensam och att EU vill utöka sitt samarbete med dem.
Taiwan har inga formella diplomatiska relationer med något europeiskt land – utom med den lilla Vatikanstaten – och ser med iver fram emot att stärka sina band till EU:s medlemsländer.
På EU-delegationens agenda under det tre dagar långa besök i Taiwan fanns bland annat cyberhot och desinformation.
Taiwans utrikesminister Joseph Wu besökte Europa i oktober - en resa som väckte ilska i Kina. Då varnade Kina värdländerna för att underminera relationerna med Kina.
EU: "Att integrera Taiwan kan bidra till att lösa upp konflikter"
Raphael Glucksmann, som representerade EU-delegationen, blev i dag tillfrågad om han inte ser det som en risk att resa till Taiwan. Han hör till de personer som finns på Kinas sanktionslista.
– Vi fattar inte våra beslut med tanke på reaktioner från något tredje land, sa Glucksmann under en presskonferens i Taipei. Vi har våra intressen som europeiska medborgare och vi utgår från våra principer; demokrati, frihet, mänsklig värdighet.
Glucksmann sa också att det inte handlar om att provocera någon.
- Ett besök i Taiwan, och två demokratiska parter som diskuterar hur man kan försvara demokrati, ska inte ses som en provokation.
Han ser en utökad växelverkan med Taiwan som betydelsefull också med tanke på att förebygga en krigssituation.
– Isolering ger konflikten bränsle medan motsatsen - integrering av Taiwan - kan bidra till att minska på den allvarliga oro som det spända läget i Taiwansundet har lett till.
EU-parlamentet vill med det snaraste intensifiera samarbetet
EU-parlamentet antog nyligen en ickebindande resolution som innebär att EU strävar efter att intensifiera sina relationer med Taiwan, bland annat via investeringsavtal. Taiwan ses som en viktig EU-partner och demokratisk allierad "som upprätthåller en regelbaserad ordning mitt i en allt mer intensiv rivalitet mellan stormakter i regionen".
I EU-parlamentets betänkande sägs det att EU-kommissionen nu bör intensifiera förbindelserna mellan EU och Taiwan och att arbetet borde påbörjas före årsskiftet.
EU-parlamentarikerna föreslår också att namnet Europeiska kontoret för ekonomi och handel i Taiwan ändras till Europeiska unionens kontor i Taiwan för att återspegla bredden i EU:s band till Taiwan.
EU uttrycker sin oro över Kinas påtryckningar mot Taiwan
EU-parlamentarikerna har också uttryckt sin oro över Kinas "fortsatta militära stridslystnad, påtryckningar, anfallsövningar, luftrumskränkningar och desinformationskampanjer riktade mot Taiwan".
Enligt parlamentet bör EU göra mer för att hantera den här typens spänningar och skydda Taiwans demokrati.
Ingen förändring av förbindelserna mellan Kina och Taiwan får göras ensidigt eller mot de taiwanesiska medborgarnas vilja, betonar EU-parlamentet i sitt ställningstagande. Vidare pekas det på konsekvenserna för Europa om en konflikt mellan Kina och Taiwan sprider sig utanför det ekonomiska området.
Ilsket Kina till EU: Korrigera ert misstag
Europa ska inte sända felaktiga signaler till separatisterna i Taiwan, sa Kinas utrikesministerium i går med anknytning till EU-delegationens besök.
Kinas talesperson Wang Wenbin sa under en presskonferens att den europeiska sidan bör korrigera sitt misstag. Han tillade att det är Kina som sköter representationsfrågor i förhållande till EU.
I dag framförde Kina ett nytt budskap:
Människor som stöder självständighet för Taiwan blir straffrättsligt ansvariga på livstid. Kina har gjort upp en lista med namn på människor som "envist stöder självständighet för Taiwan". Sådana personer och deras familjemedlemmar kommer inte att få inresetillstånd till det kinesiska fastlandet, och inte heller till Hongkong och Makao.
Den kinesiska ledningens taleskvinnan Zhu Fenglian nämnde Taiwans premiärminister Su Tseng-chang, parlamentets talesman Yu Shyi-kun och utrikesminister Joseph Wu som den här typens självständighetsförespråkare.
Kina betraktar Taiwan som en utbrytarprovins
Kina uttrycker sitt starka missnöje och opponerar sig kraftigt mot EU-parlamentarikernas besök i Taiwan. Kina uppmanar den europeiska sidan att korrigera sitt misstag. Sänd inte fel signaler till taiwanesiska separatisstyrkor, och undvik att förorsaka Kinas och EU:s relation allvarlig skada
― Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesministerium under en presskonferens 4.11.2021
"USA redo att försvara Taiwan om Taiwan så önskar"
USA:s utrikesminister Antony Blinken twittrade nyligen att Taiwan är mycket framgångsrikt och har en stor betydelse. Blinken sa att han anser att Taiwan bör få en meningsfull position i FN-systemet, speciellt med tanke på alla globala utmaningar.
Konflikten Kina – Taiwan
Konflikten har pågått i över 75 år.
Efter andra världskrigets slut bröt ett inbördeskrig ut i Kina. Mao Zedongs kommunistiska gerilla besegrade Republiken Kinas armé som leddes av presidenten Chiang Kai-shek.
När Mao Zedong utropade Folkrepubliken Kina år 1949 hade Chiang Kai-shek, en del av hans armé och många anhängare redan flytt över Taiwansundet (Formosasundet) till Taiwan. De tog med sig statskassan, ovärderliga skatter från nationalmuseet och en stor del av statsarkivet.
Taiwan styrdes av Japan åren 1895–1945. När Japan förlorade andra världskriget tog Republiken Kina över Taiwan, och den auktoritära Chiang och hans parti, Kuomintang, fortsatte att styra ön med järnhand ända till hans död år 1975.
Chiangs mål var hela tiden att slå Maos kommunister och att återställa republiken Kina på det kinesiska fastlandet. Han stöddes av USA som upprättade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina först år 1979.
Ett fredsavtal har aldrig slutits mellan Folkrepubliken Kina och Republiken Kina. Den nuvarande konflikten är således en direkt förlängning av det blodiga inbördeskriget som fördes på det kinesiska fastlandet i slutet av 1940-talet.
Källor: Reuters, AFP, EU