Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sirkus Finlandia i Karis satsar på normallång turné nästa år och en vintershow efter jul

Från 2021
En man med keps och munskydd står ute och håller i ett paraply med cirkusmotiv, bland annat clown och cirkushästar.
Bildtext Efter regn kommer sol och efter en lång tid av coronarestriktioner och inhiberade cirkusföreställningar hoppas cirkusdirektör Calle Jernström på Sirkus Finlandia att nästa år ska bli mer normal.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Cirkusföreställningarna i oktober i Helsingfors räddade ekonomin för Sirkus Finlandia. Publiken har hittat tillbaka efter två säsonger där coronarestriktionerna har satt många käppar i hjulet.

I början av november var det många som såg Sirkus Finlandias lätt igenkännliga lastbilar i knallblått, gult och rött köra förbi Karis och Pojo. Cirkusen har återvänt från sin tre månader långa turné och nu ska bilarna servas och repareras, cirkustältet ska granskas och likaså räkenskaperna.


Det är också dags för Finlands största cirkus att förbereda sig för nästa säsong. Den blir förhoppningsvis normallång, det vill säga sju månader, med start i hemorten Karis i april.

– Nu ser det bra ut med artister, men vi får kolla upp om ett halvt år, säger cirkusdirektör Carl Johan Jernström, eller Calle Jernström som han kallas.

I fjol gick Sirkus Finlandia på en rejäl förlust, drygt en miljon euro. I år har turnén gått ekonomiskt bättre, men utan någon vinst.

– Det ser ut att gå på plus minus noll, men vi får se. Vi ska ännu betala en del skatter, säger Calle Jernström.

Turné norrut skippades i år

I fjol gick Sirkus Finlandias turné till Uleåborg, medan den i år hållit till i södra Finland. Det här för att bränslekostnaderna ska hållas nere.

Vanligtvis brukar Sirkus Finlandias turné sträcka sig ända till Ivalo i norr, men den nordligaste rutten har aldrig varit ekonomiskt lönsam.

– När vi åker till Ivalo så är det lite pro bono, det finns inte så mycket folk i Lappland, så vi vet från början att det är bara kostnader.

Helsingfors är i stället den ort som lockar mest publik och därför brukar Sirkus Finlandia varje år stanna hela oktober i huvudstaden, så också i år.

– I fjol hade vi 12 000 besökare, men i år hade vi 28 000 i publiken i Helsingfors, säger Calle Jernström.

Stor utmaning att få utländska artister till Finland

Trots att Sirkus Finlandia inte har kunnat turnera runt som vanligt de två senaste säsongerna, har personalen ändå fått lön som tidigare.

– Personalen är vår familj. Om de inte har arbete söker de sig någon annanstans, så som personalen på restauranger.

Cirkusdirektör Calle Jernström menar att det skulle bli svårt att hitta ny personal som är både bra och pålitlig. Därför håller han kvar nuvarande och betalar löner trots att cirkusen gett betydligt färre föreställningar än före pandemin.

Jernström säger att han har tillräckligt med utmaningar med att få utländska cirkusartister till Finland i och med att olika länder har använt olika vaccin. Olika covidintyg och coronarestriktioner har också orsakat huvudbry och jobb.

– Varje dag är en ny dag med nya utmaningar.

Show efter julen med Tivoli Sariola

Cirkusturnén är över för den här säsongen, men Sirkus Finlandia kommer tillsammans med Tivoli Sariola att ordna en vintershow i Mässcentrum i Helsingfors.

– Det är en ny sak som vi kallar Tsigaboom.

Showen ska bjuda på cirkus, tivoli och glädje.

– Och den hålls inomhus, säger Calle Jernström med ett leende och pekar upp mot sitt färgglada, mönstrade paraply med cirkushästar, elefanter och en stor, glad clown.

Sirkus Finlandia höll kvar sin personal trots coronapandemi och trängd ekonomi

9:11

På andra språk