Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson vill skärpa kraven för ekonomiskt bistånd: "Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan"

Uppdaterad 05.11.2021 13:20.
Magdalena Andersson
Bildtext Magdalena Andersson höll sitt första linjetal som socialdemokratisk partiledare.

I sitt första linjetal som socialdemokratisk partiledare lyfte Magdalena Andersson upp den misslyckade integrationen som en av orsakerna till Sveriges problem med brottslighet. Hon vill också satsa stort på gröna kreditgarantier.

I slutet på fjolåret var arbetslösheten bland personer födda utanför Europa i Sverige på rekordhöga 22 procent. Det är en högre siffra än i de övriga nordiska länderna. I Finland låg siffran under det sista kvartalet 2020 på 16 procent. 

Nu vill Magdalena Andersson och Socialdemokraterna få ut fler utlandsfödda på arbetsmarknaden genom att skärpa det ekonomiska biståndet.

– Alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd ska möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ, säger Andersson och möts av applåder av den samlade partikongressen.

Hon motiverar förslaget med att fler barn måste se sina föräldrar jobba och bidra till samhällsbygget som en del i att bryta segregationen i landet.

Stefan Löfven viskar något i Madgalena Anderssons öra.
Bildtext Magdalena Andersson vill satsa på en bättre integration.

Enligt Andersson har en otillräcklig politik lett till segregation och har lagt grunden för mycket av det våld som plågar Sverige.

– Hur är det ens möjligt att barn kan födas och växa upp i Sverige, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, och begå mord innan de ens har fyllt 18 år, säger Magdalena Andersson.

Hon listar en rad orsaker som har sin grund i segregation och misslyckad integration. Hon lyfter också upp det ansvar, som Stefan Löfven pratade om under en pressträff med finländska journalister under torsdagen, som hela samhället har för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– Det ska var och en tänka på, som fixar husfasaden eller naglarna till orimligt låga priser, som beställer hemkörning av droger till en fest eller köper sex. Den som ägnar sig åt sådant är med och finansierar det våld som förgiftar vårt samhälle, säger Andersson.

100 miljarder kronor i gröna kreditgarantier

Sveriges stora satsningar på grön industri har varit ett av den socialdemokratiska regeringens glädjeämnen under de senaste åren. I Norrbotten skriker man efter arbetskraft då satsningar på koldioxidfri stålproduktion och batterifabriker skapar tusentals nya arbetstillfällen.

Andersson vill säkra att de klimatinvesteringar som görs i Sverige blir av genom att se en kraftfull utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier.

– Vi ska använda de banker vi har och ge dem mod att låna ut, genom att staten tar en del av risken, säger hon och fortsätter:

– Jag talar om minst 100 miljarder kronor nästa mandatperiod. Jag vill se gröna investeringar i hela landet.

Northvolts fabrik en mulen dag. Anders Thor i förgrunden.
Bildtext I Skellefteå vill batterifabriken Northvolt anställa över 3000 personer på bara några år.

En av de stora debatterna i Sverige är om man ska satsa på kärnkraft eller inte. Enligt Andersson är kärnkraften för långsam.

– Det tar årtionden att bygga nya kärnkraftverk. Väntar vi så länge hamnar de gröna investeringarna i andra länder, säger hon och menar att man istället ska ta vara på den el Sverige har och bygga ut elnätet:

– Och vi ska investera i rena och förnybara energikällor som går att bygga ut snabbt och effektivt.

Politiska experter: Nu kan man låta som ett annat parti

Socialdemokraterna hoppas att valet av Magdalena Andersson till partiledare kan leda till en valseger i riksdagsvalet i september nästa år.

– Man signalerar en nystart, det är ju svårt att bli omvald en tredje mandatperiod, men nu kan man se ut och låta som ett annat parti än det som suttit i åtta år, säger Annie Reuterskiöld, politisk kommentator på Svenska Dagbladet till Svenska Yle.

Viktor Barth-Kron som är politisk kommentator på Expressen säger att det finns ett nytt självförtroende hos Socialdemokraterna just nu, men man har inte fått igenom tillräckligt av sin politik i regeringen.

– Stefan Löfven har ju lyckats sitta kvar på posten, men han är ingen stor debattör eller kommunikatör och det socialdemokratiska inslaget i regeringens politik är ju för litet enligt de flesta Socialdemokrater, säger han och fortsätter:

– Det finns en stark förväntan på att Magdalena Andersson ska bryta igenom i samhällsdebatten och i regeringen med mer klassiska socialdemokratiska inslag.

Hon har ändå varit Stefan Löfvens finansminister länge, kommer hon förändra Socialdemokraternas linje på något sätt?

– De stora dragen ligger fast. Men det finns frågor där det behövs nya lösningar enligt personer i Andersons krets, exempelvis då det kommer till integrationsproblemen, säger Viktor Barth-Kron.

Inte självklart att hon blir statsminister

Magdalena Andersson blir inte automatiskt statsminister bara för att hon väljs till ny partiledare. Först ska Stefan Löfven avgå som statsminister, och sedan ska riksdagen godkänna Magdalena Andersson.

Det knepiga parlamentariska läget i Sveriges riksdag innebär att minoritetsregeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver Vänsterpartiet och Centerpartiets stöd för att få igenom sin politik.

I teorin kan Magdalena Andersson redan bli vald till statsminister på torsdag, men Annie Reuterskiöld tror att processen tar längre än så. 

– För Vänsterpartiet är det viktigt att inte bara vara ett stödparti utan att få något tillbaka. Vänsterpartiet har en chans att få igenom något inför statsministeromröstningen, säger Reuterskiöld och fortsätter:

– Så det korta svaret är ja, hon kommer bli statsminister, men kanske inte just nu utan det kan dröja.