Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Keijo Thesslund blev påkörd vid Alexandersgatan i Borgå - vill varna andra som rör sig i den besvärliga korsningen

Från 2021
Uppdaterad 05.11.2021 16:46.
Två bilar står i en korsning där det pågår vägarbeten.
Bildtext Sikten i korsningen av Alexandersgatan och Sibeliusbulevarden är begränsad på grund av vägarbeten.
Bild: Mikael Crawford

Gatuarbeten och regn försämrade sikten så att två personbilar kolliderade vid Alexandersgatan och Sibeliusbulevarden på fredag morgon. Ingen skadades allvarligt, men bilarna förstördes helt.

Sikten i korsningen av Alexandersgatan och Sibeliusbulevarden i Borgå var begränsad på fredagsmorgonen, både på grund av regn och pågående gatuarbeten.

Två personbilar gick till inlösning efter en häftig kollision, då en av förarna missade en varningstriangel som hade talat om att han har väljningsplikt.

Det pågår väg- och byggarbeten i korsningen med bland annat stängsel och arbetsmaskiner som försämrar sikten. Staden förnyar trafikljus och ett nytt bostadshus byggs på en tomt på Vårbergavägens sida om korsningen.

Trafikljusen är därför avstängda och trafikarrangemangen tillfälligt ändrade.

Veckjärvibon Keijo Thesslund kom körande med sitt barnbarn i bilen längs Alexandersgatan då olyckan var framme strax efter halv nio. Bilen som körde på Thesslund hade väjningsplikt.

– Bilen stannade inte alls vid triangeln, utan smällde rakt in i vårt högra framhjul. Och det var verkligen tur att hjulet tog värsta stöten, det vek sig under bilen. Barnbarnet fick inga större skador, men hade det tagit lite längre bak i dörren hade det kanske varit värre.

Krockkuddarna slog ut

Krockkuddarna vid framsätena slog ut och bilen blev till skrot. Efter omständigheterna mår både Thesslund och barnbarnet bra.

– Mamman åkte med henne till sjukhuset, och revbenen hade fått sig, antagligen av säkerhetsbältet. Jag är lite öm i bröstet av krockkudden, men inget värre.

Thesslund uppskattar att han körde 15-20 kilometer i timmen, speciellt eftersom byggarbeten pågår på platsen och det är trångt att ta sig fram.

– Jag förstod att bilisten i den andra bilen inte var ortsbo, så korsningen var obekant för honom. Han hade vissa svårigheter att se helheten, och det var fortfarande skymning och dessutom regnväder. Stängslen på platsen gjorde också att sikten var sämre.

Thesslund får nu säga adjö till sin gamla bil, trotjänaren han haft i många år.

– Men det är bara material. Tur att ingenting värre hände!

"Raden med stängsel blockerar sikten"

Yle Östnyland pratar också med jourhavande brandmästare Jari Laine som berättar så här om olycksorsaken:

– En personbil kom från Mannerheimgatans håll och körde längs Sibeliusbulevarden och upptäckte inte triangeln, bara stängslen på vänster sida. Och han trodde att stängslen fortsatte vidare framåt.

Misstaget ledde då till att föraren körde rakt ut i korsningen. Han såg inte bilen som kom från vänster längs Alexandersgatan.

Brandmästare Laine beskriver korsningen som svår och säger att staden försökt arrangera stängslen på bästa sätt. Sikten är ändå dålig i en personbil.

– Raden med stängsel blockerar nog sikten, och i ett före där lyktorna inte lyser upp motkommande bilar tillräckligt är det svårt att se. Med byggplatsen för det nya bostadshuset, och gatuarbetena som pågår, händer det väldigt mycket på en och samma plats just nu.

Laine utesluter inte att flera kollisioner kan inträffa i samma korsning.

Korsningen av Alexandersgatan, Wittenbergsgatan och Vårbergavägen i Borgå.
Bildtext Till höger på bilden byggs nu seniorbostäder och till vänster utförs gatuarbeten. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

I november läggs skyddsrör, kablar dras till trafikljusen och man bygger socklar och stolpar för dem. Arbetet med att förnya trafikljusen blir helt klart under januari 2022.

På grund av gatuarbetena är trottoarerna längs Alexandersgatan tidvis spärrade mellan Sibeliusbulevarden och Vårbergavägen.

Det betyder att gång- och cykeltrafiken dirigeras till tillfälliga omvägar via Vegagatan, Martavägen och Buntmakaregatan.

"Tillfälliga trafikljus skulle behövas"

Veckjärvibon Keijo Thesslund hoppas att staden funderar på trafiksäkerheten på området.

- Naturligtvis skulle man önska sig tillfälliga trafikljus på platsen. Kanske ortsborna som kör där dagligen känner till att det är krångligt, men utomstående som undrar hur man ska köra där kan ha det svårt. Vissa körfiler är avstängda och gamla målningar på gatan är delvis synliga, säger han.

Thesslund konstaterar att korsningen kommer ganska plötsligt för dem som kör längs Sibeliusbulevarden.

– Där kommer säkert att smälla på nytt. Röjningsfolket som kom till olycksplatsen sa också att där har smällt tidigare medan arbetena pågått. Jag var inte den första olyckliga som råkade ut för det här.

Jag kör dagligen på området när jag för barnbarnen till skolan, och jag har varit rädd för att något ska hända

― Keijo Thesslund

Thesslund säger att det ofta i samband med vägarbeten går att hämta batteridrivna, tillfälliga ljus till platsen.

– Åtminstone blinkljus, så man märker att något är på gång. I morse var där också en grävmaskin på plats som skymde sikten. En tilläggsskylt om förändrade trafikarrangemang skulle behövas.

Staden granskar arrangemangen regelbundet

Vid Borgå stad är kommuntekniken medveten om de försvårade trafikförhållandena i korsningen, och om kollisionen som inträffade på fredagsmorgonen.

"Trafikarrangemangen på byggarbetsplatsen är gjorda enligt alla normer och är i skick. Arrangemanget granskas regelbundet för att trafiken ska löpa säkert genom byggarbetsplatsen", svarar gatubyggnadschef Matias Pietilä per e-post.

Pietilä säger också att staden ska vara i kontakt med räddningsverket och vid behov göra ändringar.

– Jag kör dagligen på området när jag för barnbarnen till skolan, och jag har varit rädd för att något ska hända. Man är också rädd då vissa övergångsställen är stängda. En bilist blir i blåsten om en fotgängare rör sig mellan staketen och plötsligt dyker upp. Jag vill varna alla, konstaterar Keijo Thesslund.

Diskussion om artikeln