Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här tjänar de finlandssvenska institutionernas chefer – styrelseproffs hade de högsta inkomsterna år 2020

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 12:45.
Ett kollage med tre finlandssvenska styrelseproffs
Bildtext Jannica Fagerholm (vd för Signe & Ane Gyllenbergs stiftelse), Anna Hellerstedt (vd för KSF Media) och Örjan Andersson (rektor för Yrkeshögskolan Novia).

Vi har kollat upp vad ledarna för finlandssvenska medier, kulturbranschen, skolor och fonder tjänade. Med på listan finns både kapital- och förvärvsinkomster. Många av de här personerna har flera styrelseuppdrag som också generar inkomst.

Av de finlandssvenska påverkare som Svenska Yle kollade upp hade Jannica Fagerholm högst förvärvsinkomster i fjol: 487 819 euro. Hon är vd för Signe och Ane Gyllenbergs fond.

Fagerholm hade också den högsta förvärvsinkomsten år 2019, på en motsvarande lista i fjol.

Hon sitter för tillfället med i sju styrelser, bland annat vid Kesko, statens placeringsbolag Solidium och Kelonia – ett placeringsbolag som ägs av finlandssvenska allmännyttiga fonder och stiftelser.

På andra plats är Stefan Björkman med förvärvsinkomster på 353 248 euro. Han är vd för föreningen Konstsamfundet och styrelseordförande för Kelonia.

henkilökuva
Bildtext Styrelseproffset Stefan Björkman sitter med i mer än 20 styrelser.
Bild: Mikko Koski / Yle

Den tredje högsta förvärvsinkomsten under skatteåret 2020 hade Lasse Svens som är skattmästare för stiftelsen Åbo akademi och styrelseordförande vid Aktia.

Högst kapitalinkomster hade Kaj-Gustaf Bergh som bland annat är föreningsmedlem i Konstsamfundet och styrelseordförande för Veritas: 85 950 euro, och Christina Gestrin som är folktingssekreterare vid Folktinget: 77 059 euro.

Etta på den totala inkomsttoppen var Jannica Fagerholm, tvåa var Kaj-Gustaf Bergh och trea var Sigrid Juselius stiftelses vd Jussi Laitinen.

Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle

Jonas Jungar: Därför publicerar vi skatteuppgifterna

Öppenheten en viktig del av demokratin.

Inkomster i olika branscher

Bland de finlandssvenska medie- och kulturcheferna tjänade KSF Medias vd Anna Hellerstedt mest: 184 455 euro i förvärvsinkomster. De högsta totala inkomsterna (inklusive kapitalinkomster) hade Susanna Landor som var chefredaktör för Hufvudstadsbladet fram till december 2020: 193 930 euro.

Carl Johan Pettersson toppade förvärvsinkomsterna inom kategorin politik och samhälle. Han tjänade 342 432 euro och var vd för Veritas fram till augusti i år.

I utbildningssektorn var det Mona Forsskåhl, rektor för yrkeshögskolan Arcada, som tjänade mest i förvärvsinkomster: 156 804 euro. Tvåa var Karen Spens som är rektor för Svenska handelshögskolan Hanken (146 623 euro) och trea var Örjan Andersson som är rektor för Yrkeshögskolan Novia (146 003 euro).

Vi har kategoriserat namnen enligt fonder och stiftelser, media och kultur, näringsliv, politik och samhälle samt utbildning. Du kan också söka efter namn eller titel.

NamnTitelFörvärvs­inkomstKapital­inkomstTotaltLandskapGrupp

Artikeln uppdaterades 10.11.2021 kl. 12.45 med fler namn inom utbildningssektorn.