Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasagrupp störst i Åbo akademis studentkårs fullmäktigeval - Visionen är att stärka Vasas synlighet

Från 2021
Bildcollage med Kåren i Åbo och Havtornen i Vasa.
Bildtext Flest röster i valet fick Gemensamma Vasa med Julia Liewendahl som röstmagnet.
Bild: ÅAS, Yle

Rösterna i Åbo Akademis studentkårs (ÅAS) fullmäktigeval har räknats och Gemensamma Vasa kvarstår som största gruppering med sju mandat.

Förhandsröstningen pågick 26-29 oktober och de egentliga valdagarna 2-3 november. 76 kandidater ställde upp och flest röster i valet fick Gemensamma Vasas Julia Liewendahl med 47 stycken. Hon säger att det känns roligt att få fortsätta påverka studentkårens verksamhet.

- Vår vision är att stärka studentkåren och dess synlighet i Vasa. Det är viktigt med kommunikation mellan orterna studentkåren är verksam på, säger hon.

Kårfullmäktige är ÅAS högsta beslutande organ och styr vad studentkåren och dess styrelse ska arbeta för. Kårvalet ordas varannat år och 25 ledamöter med suppleanter utses. 2019 låg valdeltagandet på 33,16 procent, men sjönk nu till 21,35 procent, något som enligt kårvalsnämndens ordförande Tobias Ahlbäck kan bero på pandemin.

- Vi hade stängda campus i ett och ett halvt år ungefär. Nu sittande fullmäktige har haft två möten på plats och resten har varit på distans. Faktum är att man inte kunnat träffas, säger han.

Det nyvalda kårfullmäktige tillträder vid årsskiftet.

Kommande fullmäktige består av:

Gemensamma Vasa - 7 platser

FNT-listan - 6 platser

MK-listan - 5 platser

De rättvisa - 5 platser

Liberala studerande - 2 platser

Dessa fick flest personröster:

1: Julia Liewendahl, Gemensamma Vasa (47 röster)

2: Sarah Woodward, De rättvisa (43 röster)

3: Jonne Kunnas, FNT-listan (41 röster)

På ÅAS hemsida kan du se det fullständiga valresultatet (https://www.studentkaren.fi/2021/11/resultat-for-karvalet-2021-results-of-the-student-union-council-elections-2021/)