Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barcelona uppges betala fem miljoner för nya tränaren – qatariska klubben bekräftar överenskommelse för att släppa Xavi

Från 2021
Xavi vid fotbollsplan.
Bildtext Xavi har varit tränare i Qatar i några år – hans enda tränaruppdrag hittills.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Spanska storklubben FC Barcelona har hittat sin nya tränare. Efter en längre tid av spekulationer står det klart att man plockar in förra spelarikonen Xavi Hernandez för att vända kursen.

Under fredagen bekräftade Xavis qatariska klubb Al Sadd att man har kommit överens med Barcelona. Enligt Al Sadd har Barcelona betalat Xavis utköpsklausul – och nyhetsbyrån AFP rapporterar att den ligger på fem miljoner euro.

"Vi har kommit överens om att samarbeta med Barcelona i framtiden. Xavi är en viktig del av Al Sadds historia och vi önskar honom lycka till", skriver den qatariska klubben i ett uttalande.

Enligt AFP åkte Barcelonas sportsliga ledning till Doha tidigare i veckan för att slutförhandla med Al Sadd. Nu ska de ha landat en lösning som lär uppskattas av supportrarna på Camp Nou efter den blytunga hösten med Ronald Koeman som tränare.

"Xavi berättade om sitt intresse för att gå till Barcelona för ett par dagar sen. Vi bestämde oss för att inte stoppa det", skriver Al Sadd.

Barcelona har inte bekräftat övergången ännu och tillfällige tränaren Sergi Barjuan lär leda laget i lördagens ligamatch mot Celta Vigo.

En klubb i kris

Xavi har varit tränare i Qatar sen 2019 – samma klubb som han avslutade sin spelarkarriär i. Före det spelade Xavi enbart i Barcelona och var en av grundbultarna i det Pep Guardiola-lag som dominerade i Fotbollseuropa under flera säsonger.

Nu kommer han tillbaka till Barcelona i ett läge där klubben är krisstämplad. Laget ligger nionde i La Liga och har haft problem sen Lionel Messi lämnade i somras.

Ovanpå de sportsliga problemen ligger klubbens stora skulder.

Under hösten fick Koeman rejält med kritik för lagets sätt att spela. Nu återstår det att se om Xavi kan återskapa tiki-takan.

– Barcelonas spelstil kan man inte diskutera. Vi vill tillbaka till det. Barcelona gillar att ha bollen. Vi vill se spektakulär och vinnande fotboll, sa Barcelonas ordförande Jon Laporta förra veckan.

Diskussion om artikeln