Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gränsbevakningen letar efter mindre hyresutrymmen på Kimitoön – kan ersätta Hitis sjöbevakningsstation

Från 2021
Den gröna sjöbevakningsstationen på en udde med havsutsikt.
Bildtext Arkivbild. Hitis sjöbevakningsstation hotas av nedläggning. Nu ska Kimitoöns kommun hjälpa sjöbevakningen att hitta ersättande lokaler.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Hitis sjöbevakningsstation är en av de stationer som hotas av nedläggning då Gränsbevakningsväsendet ska spara pengar. Nu efterlyser man företag med lämpliga utrymmen som Gränsbevakningen kunde hyra. "500 meter från stranden räcker".

Kimitoöns kommun ska nu ska nu utreda om det finns lämpliga hyresbostäder i kommunen och fråga företag om de skulle vara intresserade av att hyra ut sina lokaler till sjöbevakningen.

Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg har mött Gränsbevakningen i veckan för att diskutera lämpliga hyresutrymmen.

– Det är sjöbevakningen och Senatfastigheter som är aktörer i den här saken, men vi har lovat att hjälpa till med att hitta ersättande lokaler, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg som diskuterat frågan med Gränsbevakningen i veckan.

Gränsbevakningens nätverk av sjöbevakningsstationer längs kusten är kring 50 år gammalt och flera stationer är i behov av renovering - så också i Hitis. Hyreskontraktet för Hitis sjöbevakningsstation upphör år 2025. 

För att spara pengar diskuterar man nu andra förmånligare fastighetslösningar än att binda sig vid en stor traditionell sjöbevakningsstation.  

Erika Strandberg
Bildtext Arkivbild. Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Enligt Strandberg är ärendet ännu i startgroparna, men det är såklart viktigt att den tilltänkta platsen har en brygga i närheten samt en byggnad där sjöbevakarna kan hålla till. Men något mer exakt om vilka företagare som kan tänkas vara aktuella kan Strandberg i det här skedet inte svara på.

- Vi får se vad det för med sig då vi kommit lite längre i frågan, säger Strandberg.

Kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion kommodor Marko Tuominen drömmer om att få hyra en mindre fastighet någonstans på Kimitoön. 

– Vi behöver ett utrymme där våra anställda kan övernatta och duscha, ta igen sig.

Tuominen säger att fastigheten inte behöver finnas vid stranden utan till exempel 500 meter från havet räcker bra. 

– Sannolikt är det dyrare att hyra in sig på en ö, som tex Hitis,  jämfört med att hyra en fastighet på fastlandet. Det är kostnaderna som styr var vi sist och slutligen landar, säger Tuominen. Han konstaterar ändå att skulle kostnadseffektiva utrymmen dyka upp i Hitis så kan man överväga dem också. 

Intern utredning pågår

Det som ändå hela tiden har varit klart är att Gränsbevakningen kommer att vara närvarande “i de östra delarna av Skärgårdshavet”, i praktiken betyder det havsområdet utanför Kimitoön, mellan Nagu och Hangö Västra. I Hangö finns en sjöbevakningsstation, i Nagu likaså.

En intern utredning kring hela nätverket av sjöbevakningsstationer görs som bäst, den ska vara klar i december. Där tar man ändå inte ställning till enskilda sjöbevakningsstationer. 

– En kvalificerad gissning är att beslut om Hitis sjöbevakningsstation fattas i slutet av 2022. Än så länge är allting öppet, säger Tuominen. 

Enligt Erika Strandberg ska kommunen ha ett möte tillsammans med sjöbevakningen på vårvintern, efter att utredningen kring sjöbevakningsstationerna är klar, för att kunna gå vidare i frågan.

- Då berättar sjöbevakningen om sin syn och vi ser vad vi som kommun och lokalaktörer kan vara med och hjälpa till med, och hitta lösningar för dem, säger Strandberg.