Böcker om USA, matkultur och konsumtion nominerade till Fack-Finlandia
Sex verk är nominerade till Fack-Finlandia-priset år 2021 – ingen svenskspråkig faktabok rymdes med på listan.
Urvalsjuryn bestod i år av översättaren Sampsa Peltonen samt chefredaktören Jaakko Heinimäki och redaktören Maria Romantschuk.
Markku Henriksson: Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia
En bok som tecknar USA:s historia från ursprungsbefolkningarnas tid fram till presidentvalet år 2020. Markku Henriksson frågar sig bland annat varifrån de första invånarna kom till Nordamerika, varför man firar Thanksgiving Day och varför Donald Trump blev president.
Tyngdpunkten ligger på USA:s politiska historia, men boken innehåller också en hel del kulturhistoriskt samt naturhistoriskt material.
Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin
Ritva Kylli är docent vid universitetet i Uleåborg och forskar i mat, miljö och hälsa samt i de arktiska områdenas historia.
I boken Suomen ruokahistoria skriver Ritva Kylli om hur matkulturen sett ut i Finland under århundradenas lopp. I begynnelsen var saltad fisk, rovan och kålen, sedermera lärde vi oss att äta spaghetti, ananas på burk och chili, men vad hände däremellan?
Ritva Kylli skriver om hur sockret och kaffet gick från att vara exklusiva lyxvaror för societeten till att bli var mans njutningsmedel. Suomen ruokahistoria skildrar såväl brist på mat som överflöd av mat samt hur vetenskapliga och industriella innovationer kommit att ändra vårt förhållande till mat.
Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet
I boken Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet tecknar författarna Kristiina Markkanen och Leena Virtanen ett porträtt av Wivi Lönns som var Finlands första kvinnliga arkitekt som grundade en egen arkitektbyrå. En stor del av hennes produktion omfattar skolbyggnader runt om i Finland.
Efter avlagda studier i såväl Genève som Stockholm började Hanna Parviainen arbeta hos sin far Johan Parviainen. Efter faderns och brödernas bortgång 1925 blev Hanna Parviainen ägare till industrierna i Säynätsalo, där hon lät sin väninna, arkitekten Wivi Lönn, göra upp en stadsplan.
År 1926 tilldelades Parviainen titeln kommerseråd som den första kvinnan i Finland.
Wivi Lönn och Hanna Parviainen lärde känna varandra år 1911 och de levde tillsammans fram till Hannas död år 1938. De var framgångsrika i sina yrkesroller och fria att förverkliga sig själva.
Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa
Varför skriver ingen vacker klassisk musik i dag? Är nutida musik verkligen musik?
Kompositören Osmo Tapio Räihälä skriver om hur s.k. seriös musik inte alltid är så seriös, och inte så svår. Räihälä berättar hur kompositörens arbete går till, och hur man kan lära sig att lyssna med ett öppet sinne.
Osmo Soininvaara: 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka
I sin nya bok tar Osmo Soininvaara fasta på vad som borde göras för att människan och jorden skulle må bättre.
Marknadsekonomin har gjort oss förmögna, men enligt Soininvaara har den inte medfört vare sig välmående eller lycka i någon större utsträckning.
Hur skall vi lyckas rädda välfärdsstaten när kineserna och robotarna gör allt jobb? Hur skall vi se till att jobben fördelas rättvist i en värld där ojämlikheten på arbetsmarknaden är en av våra största utmaningar i dag?
Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin
I boken Kaikki kuluttamisesta skriver journalisten och bloggaren Julia Thurén om hur vi kan sluta konsumera i onödan.
Vad kan vi köpa i stället för att slänga pengar på skräp? Jo: tid, frihet, trygghet och meningsfullhet, konstaterar Julia Thurén sedan hon intervjuat olika experter och läst ett antal forskningsrapporter.
Läs en intervju med Julia Thurén (på finska).
Vem som vinner Fack-Finlandia-priset på 30 000 euro avgörs av den enväldiga domaren Katri Makkonen och pristagaren avslöjas i en direktsändning på Yle TV1 onsdagen 1.12 med start kl. 19.