Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Next to Normal är ett gripande familjedrama

Från 2021
En man och en kvinna håller händer över en diskbänk i köket.
Bildtext I centrum för rockmusikalen Next to Normal finns den tyngda relationen mellan föräldrarna Diana (Maria Ylipää) och Dan (Alexander Lycke).
Bild: Cata Portin

Bakom fasaden kämpar en medelklassfamilj för att ta sig genom vardagen. Mamman Diana lider av bipolär sjukdom och hennes sammanbrott hotar att störta familjens tillvaro över ända. Men ett trauma ligger djupt begravet hos alla i familjen. Rockmusikalen Next to Normal är en djup och gripande berättelse om en familj som kämpar med att hantera sjukdom och förlust.

Bakom den lyckliga fasaden sätts en medelklassfamilj gång på gång i gungning på grund av att mamman Diana (Maria Ylipää) är bipolär sedan 16 år tillbaka. Resten av familjen och särskilt maken Dan (Alexander Lycke) gör sitt yttersta för att sköta vardagen med de högpresterande tonårsbarnen (David Lindell och Sannah Nedergård).

Livet kör på i högt tempo med jobb och skola och musiklektioner, och dessutom en spirande kärlekshistoria då dottern Natalie får en pojkvän (Pontus Simm).

Men plötsligt rämnar vardagen när Diana får ett sammanbrott och måste uppsöka vård.

En kvinna i mörk tröja på en dunkel teaterscen ser ner mot golvet, hon ser bekymrad ut.
Bildtext Dianas (Maria Ylipää) bipolära sjukdom sätter familjens normala vardag ur balans.
Bild: Cata Portin

Rockmusikalen Next to Normal är ett vackert uppbyggt relationsdrama om en familj som kämpar med psykisk ohälsa och med att hantera en allvarlig förlust. Det är en historia om att vara anhörig och om ett nedtystat trauma som påverkar alla inom familjen.

Det är hos mamman Diana som traumat manifesterar tydligast, men genom familjens dynamik är alla medlemmarna delaktiga i tigandet och den aktiva glömskan.

Berättelsen visar hur viljan att allt ska fortsätta som normalt kan vara ett hinder för tillfrisknandet, när det familjen egentligen behöver är att någon drar i handbromsen så alla kan stanna upp, tala och hitta tillbaka till sig själva och varandra.

Sex skådespelare i en teaterscenografi av ett rymligt vardagsrum står jämnt utplacerade över scenen och ser ut mot publiken.
Bildtext Rockmusikalen Next to Normal på Svenska Teatern är både visuellt och musikaliskt imponerande.
Bild: Cata Portin

Fascinerande berättelse när traumat nystas upp

Next to Normal är en amerikansk musikal från 2008 med manus och sångtexter av Brian Yorkey och musik av Tom Kitt. Originaluppsättningen blev flerfaldigt prisbelönt och vann bland annat Pulitzerpriset.

Uppsättningen på Svenska Teatern är både visuellt och musikaliskt imponerande.

Men föreställningen i regi av Markus Virta gör även en klarsynt gestaltning av ett subtilt ämne, nämligen hur relationen mellan två föräldrar i en familj kan bli skev då den ena hela tiden ska orka och härda ut, medan den andra genom att passera igenom sjukdomen, kämpar för att tillfriskna. Den handlar om hur man måste vara två om att glömma.

En tonårig dotter och hennes föräldrar sitter kring ett bord. Föräldrarna tittar på gamla fotografier och ler.
Bildtext Det är ett tungt och stort arbete då familjen tillsammans ska sätta sig ner och minnas och sörja.
Bild: Cata Portin

Det är en gripande och fascinerande berättelse publiken får ta del av då historien bakom familjens trauma gradvis nystas upp. Det är en hoppfull historia för att handla om ett så tungt ämne men undviker att falla i enkla förklaringar eller påklistrad glättighet, och låter bli att moralisera.

Istället uttrycker Next to Normal en befriande öppenhet och förståelse för människors växlande behov att uttrycka sin sorg, och visar att lösningarna i livet och i relationerna kan vara andra än de man vant sig vid att se som uppbyggliga.

Svenska Teatern: Next to Normal. Av Brian Yorkey med musik av Tom Kitt. Svensk text av Linnea Sjunnesson och Fredrik Fischer. Regi Markus Virta. På scenen: Denny Lekström, David Lindell, Alexander Lycke, Sannah Nedergård, Pontus Simm, Maria Ylipää. Kapellmästare Kristian Nyman. Scenografi Erik Salvesen. Kostym Teemu Muurimäki. Mask Joonas Lampi. Ljus Tom Kumlin. Ljud Andreas Lönnquist.