Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland på möjlig väg mot legalisering av cannabis – statlig odling av cannabis är redan i full gång

Från 2021
Florian Söllner röker en joint.
Bildtext Florian Söllner har redan länge arbetat för en legalisering av cannabis i Tyskland.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Kommer Tyskland att gå in för legalisering av cannabis? Det är en av frågorna som ställs i samband med de som bäst pågående regeringsförhandlingarna mellan socialdemokraterna, De Gröna och liberala FDP. De troliga regeringspartierna är alla för en legalisering och det väcker hopp bland konsumenterna.

Med vana och snabba handrörelser sätter Florian Söllner ihop sin joint. Han har använt cannabis i tjugo år och sedan tio år tillbaka har han som aktivist arbetat för en legalisering.

– Vi har i Tyskland omkring fyra miljoner människor som konsumerar cannabis och som idag klassas som brottslingar. För de här människorna skulle en legalisering förstås vara en stor lättnad, säger Söllner, insvept av röken i sitt vardagsrum.

En legalisering skulle enligt honom bland annat spara enorma mängder resurser, då polis och domstolar kunde koncentrera sig på annat.

I Tyskland är allt innehav av cannabis förbjudet, men gällande små mängder på några gram, ser polis och rättsväsende ofta mellan fingrarna och den enda påföljden blir att cannabisen beslagtas.

Diskussionen om en legalisering har förts i åratal men genom de nu pågående regeringsförhandlingarna ligger man närmare en legalisering än kanske någonsin tidigare.

Kritisk till "coffeeshops" och apoteksförsäljning

Där De Gröna och liberalerna talar om att gå in för en kontrollerad försäljning till personer över 18 år, så är socialdemokraterna beredda att gå in för vissa modellprojekt.

– Jag är försiktigt optimistisk. Men politiska processer kräver tid, så även om det nu fattas ett beslut

Även om det hittills inte är nerskrivet att en legalisering är på väg så är diskussionen i vilket fall som helst i full gång, och argumenten för och emot haglar tätt och ljudligt.

En hand som håller en joint.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

De som är för en legalisering talar om nya skatteintäkter, avlastning för polis och domstolar och att cannabis orsakar betydligt färre problem än de redan lagliga drogerna, det vill säga alkohol och tobak. De som är emot talar om en ökad användning och en fara för de unga.  

– Den stora frågan nu är inte om vi ska legalisera utan hur det ska gå till och här har vi flera möjligheter, säger Söllner.

Den modell man har i Nederländerna med så kallade coffeeshops, ser han inte som någon värst bra modell med tanke på att den statliga kontrollen förblir rätt så begränsad och den vara som säljs ofta är av tvivelaktig kvalitet.

 – Här föreslår liberalerna en modell där försäljningen skulle ske i apoteken, men också det känns nog lite konstigt. Det handlar ju ändå om en produkt som det är tänkt att man ska njuta av. Vill du njuta av ett glas vin, så vill du ju inte heller gå till apoteket för att köpa flaskan, säger Söllner.

Cannabis i speciella butiker och inom föreningar

Florian Söllner talar i stället för ett tudelat system där cannabis å ena sidan säljs i särskilda affärer, något som De Gröna också föreslår. Han vill å andra sidan också tillåta produktion och användning av cannabis inom ramarna för speciella föreningar, så kallade cannabis social clubs enligt spansk modell.

 – Då har man en förening där cannabis odlas för eget bruk och det som odlas stannar inom klubben. Det här är också ett bra sätt att se till att varan inte hamnar på gatan, säger Söllner som tidigare var medlem av en cannabisklubb i Spanien och nu är talesman för den i Nürnberg.

I den pågående diskussionen har det också lagts fram förslag om en höjd åldersgräns på 21 år för att köpa cannabis. Det här ser också aktivisten Söllner som en bra idé.

– Det är vetenskapligt bevisat att användningen av cannabis i unga år kan vara skadligt för hjärnans utveckling. Jag tycker därför att en gräns på 21 år skulle vara bra, allt däröver kan vara svårt att genomföra juridiskt.

Aktivisten Florian Söllner röker en joint,
Bildtext Söllner fungerar som talesman för Cannabis Social Club Nürnberg.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Som en person som talar för legalisering är Söllner mycket mån om att ofta poängtera att det behövs statlig inblandning och kontroll, det handlar ju trots allt om en drog. Nuläget gillar han inte.

 – Det går redan nu att få cannabis i nästan varje gathörn. Själv skulle jag aldrig i livet köpa av någon jag inte känner och sen röka det. Man vill ju inte ha gift i kroppen, säger Söllner.

Också socialdemokraternas ledande expert i hälsofrågor Karl Lauterbach talar om förorenad och syntetiskt spetsad gatucannabis som ett av huvudargumenten för en legalisering.

”Cannabis made in Germany”

Att apoteken föreslås bli försäljningsställen hänger ihop med att de sedan år 2017 redan sköter försäljningen av cannabis för medicinskt bruk, bland annat för smärtlindring. Det är från apoteket Florian Söllner, helt legalt, får den cannabis han idag använder.

I Tyskland har man under de senaste åren byggt upp en cannabisagentur, som ansvarar för en statligt kontrollerad odling och distribution.

Under de närmaste fyra åren odlas över tio ton cannabis i Tyskland och den första inhemska skörden har landat i apoteken under den gångna sommaren.

– På den här punkten är jag inne på samma linje som liberalerna. Det vill säga om vi legaliserar varför ska vi då importera från firmor i utlandet?

– ”Cannabis made in Germany” är en slogan som liberalernas partichef Christian Lindner använder och den kan också jag ställa mig bakom. Egen odling ger statlig kontroll samtidigt som man får in skattepengar, säger Söllner.

Att det nu verkligen kommer till en legalisering verkar i sista hand hänga på socialdemokraterna, som fortfarande talar om att man först borde gå in för vissa modellprojekt.

– Vi har haft cannabis i landet i 5 000 år så det finns nog inte längre så mycket att testa. Att endast gå in för modellprojekt är därför helt onödigt, säger cannabisaktivisten Florian Söllner.

Diskussion om artikeln