Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagen vågar boka julfester på nytt – men personalbristen på restaurangerna består

Från 2021
En kvinna skrattar och skålar vid ett julbord med sina vänner.
Bildtext Festa bara om du är frisk. Det är grundregel nummer 1 inför årets julfestsäsong.
Bild: Mostphotos

Företagens julfester gör comeback. Flera dagar är redan fullbokade på restauranger i Österbotten men personalbristen inom restaurangbranschen gör sig ännu påmind.

Många restauranger i Österbotten bokas upp i snabb takt när företag håller fester, lillajulfester och julfester. Läget ser betydligt bättre ut än ifjol.

Företagens bokningar håller sig oftast på en måttlig nivå storleksmässigt. Något som restaurangerna uppskattar dels på grund av coronapandemin och dels på grund av personalbristen inom branschen.

– Läget är under kontroll men vi ligger på gränsen. Om någon är sjuk blir vi lite för lite och därför önskar vi också att ha lämpliga grupper i restaurangen och inte stora happenings med fyrahundra personer utan det är de här som du klarar av med egen personal, säger Cisse Grönholm, vd för Hotel Red & Green i Närpes.

– Vi är en liten personal så flexibiliteten är enorm. Vi jobbar i köket och vi jobbar i salen och lite på båda ställen hela tiden så det funkar, men inte är det lätt inte.

Grönholm tar helst emot mindre grupper för att personalen ska räcka till. En deltidsanställd skulle vd Cisse Grönholm gärna anställa, men det är svårt just nu.

En kvinna med glasögon står bakom disken på en restaurang.
Bildtext Cisse Grönholm, vd på Hotel Red & Green i Närpes.
Bild: Yle/Juho Teir

– När vi söker hit folk och lägger ut annonser så inte är det ju många ansökningar jag får. Vi är ju i Närpes, här har vi ju ingen arbetslöshet för det första. Och man vill ta av någon annan för inom alla branscher är det problem här i Närpes.

– Det är ju inte så lätt att hitta personal här i Närpes eftersom vi inte är en storstad med många studerande. Det är svårt att få den där extra personalen att komma. Men nog klarar vi oss på något sätt, vi får ta från släkt och vänner, säger Cisse Grönholm.

Pub Niska i Vasa söker en servitör för tillfället men inför just julfesterna behövs inga extra anställda, berättar restaurangchef Mikael Erkas. Det blir istället så att alla jobbar flera timmar. Enligt Erkas är personalbristen ganska likadan i hela landet.

– Det kommer kanske lite färre ansökningar om man söker personal. Visst kan det vara svårt att hitta vikarier om någon blir sjuk. Och i andra restauranger också förstås hör man att där behövs hjälp, säger Erkas.

Branschen inte lika lockande just nu

Under coronapandemin böt många inom restaurangbranschen yrke helt. Att en stor del av heltidsanställda har fallit bort innebär stora svårigheter för restaurangerna. Restaurangägare har också märkt att intresset bland studerande att hoppa in då och då har svalnat.

– Färre studerande söker jobb. Det blir mer kanske sådana som inte pratar finska eller svenska utan man har engelska som modersmål. Fler sådana sökande kommer, säger Mikael Erkas, restaurangchef på Pub Niska i Vasa.

Mikael Erkas står ute på en innergård.
Bildtext Mikael Erkas, restaurangchef på Pub Niska i Vasa.
Bild: Isabella Lindell / Yle

– Klart att i en kundservicesituation är det besvärligt om inte kunden pratar eller förstår engelska. Därför försöker vi hitta sådana som kan betjäna gästerna på deras eget modersmål.

Grönholm anser att det krävs inflyttning från utlandet så att personalen ska räcka till i restaurangerna. Hon har själv fyra anställda från olika länder; Filippinerna, Sudan, Vietnam och Litauen.

Konkurrensen om att få tag på personal har blivit hårdare mellan restaurangerna. Att personal byter från en arbetsplats till en annan av olika orsaker är vanligt.

– Vissa kanske har börjat jobba hos oss och så slutar de för att börja jobba på en annan restaurang. Men det är så spelet ser ut. Det händer varje säsong att någon som man anställt byter restaurang helt enkelt. Och de har de all rätt till, säger Erkas.

– Det är jättepositivt att det finns gäster och nog ska vi fixa det med personalen också men nog är det oroväckande inom branschen.

– Men så här blir det väl framöver, man måste bara anpassa verksamheten till det vad du har personal till. Likadant är det med öppethållningstider och så vidare.

THL: Coronapandemin fortsätter också på julfester

Institutet för hälsa och välfärd (THL) påminner om att coronapandemin fortsätter och att det finns mycket virus i rörelse trots att vaccinationerna framskrider.

THL uppmanar restauranger och privata evenemangsarrangörer att det lönar sig att kräva coronapass oberoende av klockslag.

THL har sammanställt en lista med tips för trygga och smidiga julfester för medborgare, restauranger och evenemangsarrangörer:

• Festa bara om du är frisk. Om du har symtom som tyder på coronavirussmitta ska du inte träffas ens med en liten grupp, även om du är vaccinerad. Håll dig då hemma och om dina symtom blir allvarliga ska du uppsöka läkare. Kontrollera vilka anvisningar din kommun ger om att söka sig till coronatest och agera därefter.

• Festa med gänget bara om du är vaccinerad. En komplett vaccinationsserie som vanligtvis innehåller två vaccinationer ger ett effektivt skydd mot en allvarlig sjukdomsform.

• Iaktta fortsättningsvis god hand- och hosthygien. På så sätt förhindrar du även att andra sjukdomar sprids.

• Ha appen Coronablinkern på även på festen och följ dess anvisningar.

• Använd fortfarande munskydd, särskilt i offentliga inomhusutrymmen om det är svårt att hålla avstånd till andra människor. Till exempel i kollektivtrafiken lönar det sig fortfarande att ha munskydd. Använd munskydd särskilt om du inte har fått full vaccinationsserie.

• Ladda före julfesten ner EU:s coronaintyg, som fungerar som coronapass, från Mina Kanta-sidorna. På så sätt har du vid behov genast tillgång till coronapasset.

• Kom ihåg måttlighet i alkoholkonsumtionen.

Diskussion om artikeln