Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös trädgård

Gör årets eviga och unika julkrans av ett cykelhjul

Från 2021
Gör årets eviga och unika julkrans av ett cykelhjul - Spela upp på Arenan

Det finns väl inget som ger en mer julstämning än doften av granris. Årets krans från Strömsö är speciell på flera sätt. Stommen är ett cykelhjul som vi fäster lerkrukor med julrosor i. En annan säsong fyller vi krukorna med något annat - det gör kransen både evig och unik.

Till våren byter man ut växterna till narcisser, krokus eller annat vårigt. På sommaren och hösten byts dekorationen till det som säsongen erbjuder. Det blir alltså en krans i konstant förändring.

 

Kottar, grön tråd, lerkruka och en tång på ett bord.
Bild: Monica Storm

Stommen är ett cykelhjul

Doften i trädgårdshuset är magisk då granriset klipps och det nakna cykelhjulskelettet dekoreras med små granrisbuketter. Hela hjulet kläs in så att det får en ram av granris. Diametern på hjulet är 25 tum eller ca 63-64 cm.

 

Ett cykelhjul, dekorerat med granris, ligger på ett bord.
Bildtext Cykelhjulet kläs med granris.
Bild: Monica Storm / Yle

Vi placerar ut lerkrukor i varierande storlek och i olika riktning på stommen. Storlekarna vi har använt är 7 cm, 9 cm, 11 cm och 13 cm. De största krukorna är fem till antalet.

För balansens skull placerar vi ut de största krukorna först jämnt över hjulet. Vi fäster krukorna med bindtråd, genom hålet i krukan och fast i hjulet. Vissa krukor kan behöva flera trådar för att inte hänga för löst då man hänger upp kransen senare.

I de största krukorna har vi julrosor. Det blir blommande julrosor runt hela kransen i resten av krukorna finns naturmaterial.

Lena Gillberg arbetar med en krans av gransris och lerkrukor i trädgårdshuset.
Bildtext Lena Gillberg placerar de största krukorna jämt fördelat runt cykelhjulet.
Bild: Monica Storm

Vi fäster små buketter av tallris och kottar i krukorna. Mossa hålls ganska bra i krukan utan fastsättning.

Kom ihåg att naturmaterial inte ingår i allemansrätten. Om man plockar utanför sin egen gård behöver man tillstånd av markägaren. Man kan också köpa material i butiken.

 

En vit blomma, julros i förgrunden och lerkrukor i bakgrunden.
Bild: Monica Storm / Yle

Julrosen är ingen slit-och-släng-växt

Julrosen hör till släktet Helleborus och är en tacksam perenn. Den är väldigt omtyckt i juletider, men går att få tag på i plantskolorna också under sommaren. Med rätt skötsel kan den vara till glädje många år framöver.

Julrosen blommar längst om den får stå ljust och svalt. Den tål också flera minusgrader (ner till ca -5 grader) vilket betyder att den kan stå ute milda vintrar. Minusgrader tål den efter avhärdning, dvs. att den placeras utomhus och vänjer sig vid sjunkande temperaturer, men den kan ta illa upp om man lägger ut den i minusgrader efter att den stått en längre tid i rumstemperatur.

Julros i kruka.
Bild: Monica Storm

I rumstemperatur blommar julrosen ut på två veckor. I svalare temperatur blommar den avsevärt mycket längre. Den behöver jämn fuktighet vilket betyder att vårt torra inneklimat på vintern inte är det bästa stället för en julros.

Om julrosen har hållits i ett svalt, ljust och fuktigt utrymme kan man plantera ut den på våren, gärna i halvskugga, väldränerat, men inte för torrt. Den sprider sig villigt där den trivs.

Julrosen finns i flera olika sorter och färger. Beroende på var man bor och hurudan vintern är kan julrosen blomma från november till ända till våren.

En krans gjord av ett cykelhjul och lerkrukor.
Bild: Monica Storm

Placering och skötsel

Vår julkrans är till slut rejält tung. För att den ska sitta stabilt fäster vi den på väggen med en lång skruv genom navet i mitten av hjulet. Kransen kan också hängas upp på en krok eller hyllknekt, men gärna på en vägg där den inte kan falla ner.

Lerkrukorna kan spricka i kyla och behöver skyddas från kombinationen snö, regn och allt för många minusgrader. Vid kalla perioder, lägre än -5 grader, lyfter vi in julrosorna så att de inte fryser. Kransen håller sig bäst i ljust och svalt läge, liksom hyacinter och andra lökväxter som säljs till julen.

En julros i förgrunden. Niklas Aldén och Lena Gillberg i bakgrunden.
Bildtext Julkransen håller sig bäst i ljust och svalt läge. Lerkrukorna bör dock skyddas från isbildning.
Bild: Monica Storm

Vill man ha sin krans i rumstemperatur behöver man välja andra typer av växter för att den skall hålla längre. Julstjärnor vill ha jämn rumstemperatur och ett ställe utan drag. Eftersom granris snabbt börjar barra i värme kan man byta ut det mot andra grenar.

Kransen kan användas året om

Möjligheterna med en sådan här krans är oändliga. Du kan variera växterna efter önskemål och årstid. Du kan måla krukorna, variera antalet och dekorera med ljusslingor och så vidare. Den här kransen är evig och unik och kan piffa upp vilken vägg som helst, inte bara till jul.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk