Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre veckor till premiären i världscupen – då meddelar Andrea Julin att skidkarriären är över: "Sista gnistan finns inte"

Andrea Julin.
Bildtext Andrea Julin har gjort sitt på den högsta nivån.

Andrea Julin lägger sin satsning på hyllan. Då vinterns första tävlingar står för dörren väljer IF Minken-åkaren att ge det tunga beskedet.

Till helgen startar den inhemska tävlingssäsongen på skidor på allvar med finska cupen i Vuokatti. Sen rullar det på fram till den klassiska världscupstarten i Ruka i slutet av november.

Andrea Julin kommer inte till start. Hennes satsning är ett avslutat kapitel, meddelar hon på sina sociala medier under fredagen.

I inlägget skriver Julin att hon har tränat riktigt bra till den här punkten, men glöden finns inte hos henne längre.

"Vanligtvis är förväntan och längtan till att börja tävla stor den här tiden på året. Men för min del så har inte den sista gnistan funnits under sommaren eller hösten och inte nu heller när tävlingssäsongen börjar. Så därför har jag valt att lägga tävlingsskidorna på hyllan", skriver Julin på Instagram.

"Nu försöker jag hitta en vardag utan bara skidor och träning, vilket är en helt ny vardag med nya möjligheter. Idrott kommer jag däremot aldrig sluta med även om jag lägger tävlingsskidorna på hyllan, för det är ju ändå bland de bästa som finns."

Tävlade i VM 2017

Julin har ingått i landslagsgrupper genom åren och tävlat regelbundet i världscupen sen debuten i Lahtis 2013. De allra flesta starterna i världscupen har kommit i sprint eller lagsprint.

Under karriären tog Julin poäng i världscupen vid tre tillfällen: två gånger i Ruka och en gång i Otepää.

Dessutom tävlade hon i ett VM, vid hemmamästerskapet i Lahtis 2017.

Under karriären har Julin haft sin beskärda delar av skador. För några år sen tvingades hon till en ryggoperation och hon berättade om det i Sportliv 2019.