Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läget allt oroligare i Etiopien – Utrikesministeriet uppmanar finländare att omedelbart lämna landet

Från 2021
Etiopiska regeringsstyrkor anklagas för sexuellt våld och övergrepp mot kvinnor i utbrytarprovinsen Tigray.
Bildtext Undantagstillstånd har utlysts i Etiopien, då striderna mellan Tigrayrebellerna och regeringsstyrkorna har blivit värre. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/STR

Utrikesministeriet råder nu alla finländare som befinner sig i Etiopien att omedelbart lämna landet eftersom läget är både osäkert och oförutsägbart. Finländare uppmanas också samla tillräckliga mat- och vattenreserver.

Läget har eskalerat i Etiopien under den senaste tiden. Tidigare i veckan meddelade regeringen att undantagstillstånd råder i hela landet och premiärminister Abiy Ahmed har uppmanat exmilitärer och andra med vapen att ansluta till kriget.

Tigrayrebellerna har avancerat och hotar landets huvudstad Addis Abeba. Totalt nio regeringskritiska grupperingar har tillsammans skapat en allians som vill störta Abiy Ahmeds administration.

Konflikten i Etiopien

Enligt det finländska Utrikesministeriet är situationen i Etiopien svår att förutspå. Det kan till exempel plötsligt bli svårare att resa ur landet med flyg och försörjningssäkerheten kan snabbt försämras.

Ministeriet uppdaterade därför på fredagen resemeddelandet för Etiopien och uppmanar nu alla finländare att så snabbt som möjligt lämna landet. Flera nordiska länder meddelade tidigare under kvällen om likadana beslut.

Finlands ambassad i landet följer noggrant med hur läget utvecklas och koordinerar situationen tillsammans med både de nordiska och EU-länder, uppger ministeriet.

För tillfället flyger kommersiella flygplan till och från landet, men rusning är att vänta på flygplatsen i Addis Abeba, skriver ministeriet. Resenärerna uppmanas själva boka och bekosta resorna.