Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tummen upp i USA för presidentens biljon – Joe Biden tog en delseger då infrastrukturpaketet fick godkänt

Från 2021
Uppdaterad 06.11.2021 06:44.
Joe Biden tittar åt sidan och pratar. Han är fotograferad utomhus och är klädd i en mörkblå kostym.
Bildtext Joe Biden har fått politikernas godkännande för ett av sina två enorma investeringspaket. (Arkivbild)
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s representanthus har i en omröstning godkänt en av president Joe Bidens storsatsningar – ett infrastrukturpaket på cirka 1,2 biljoner dollar, alltså över ettusen miljarder, som ska investeras i vägar, broar och bredband under de närmaste åren.

Politikerna i representanthuset röstade om det stora infrastrukturpaketet tidigt på lördagsmorgonen, vid halv sex finsk tid. Rösterna föll 228 för och 206 emot.

Infrastrukturpaketet har redan i augusti godkänts av Senaten, med rösterna 69-30, efter att nästan tjugo republikanska senatorer gav det sitt stöd, vid sidan av de demokratiska senatorerna.

Men godkännandet i representanthuset har fördröjts i och med att paketet i flera månader varit en spelbricka för demokraternas interna dragkamp.

Delseger för president Biden

Demokraternas vänsterfalang i representanthuset har hotat dra undan sitt stöd för infrastrukturpaketet om de inte får garantier från sina partikamrater att också en ännu större satsning röstas igenom, ett välfärdspaket på 1750 miljarder dollar . 

Det större paketets innehåll har förändrats under förhandlingarnas gång, men innehåller i nuläget omfattande investeringar i klimatåtgärder, gratis småbarbsfostran för 3-4 åringar och utvidgningar i den offentliga hälsovården.

Att infrastrukturpaketet nu har fått godkänt innebär en efterlängtad seger för Joe Biden, som tampas med låga popularitetssiffror.

Den stora majoriteten av demokraterna vill fortfarande driva igenom också det större välfärdspaketet, men en omröstning om det väntas ske först några veckor. Enligt representanthusets talman Nancy Pelosi sker det i alla fall före högtiden Thanksgiving, tacksägelsedagen, som infaller den 25 november.