Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny söktjänst hjälper dig hitta gravar i Vasa - Hautahaku tas i bruk i helgen

Från 2021
Ralf Lillfors och Kjell Fellman är nöjda med den nya söktjänsten
Bildtext Ralf Lillfors och Kjell Fellman ser mobiltjänsten som som välinvesterade pengar. Många har nytta av hautahaku.
Bild: YLE/Pia Lagus

Lagom till Allhelgonahelgen tar Vasa kyrkliga samfällighet i bruk söktjänsten hautahaku.fi. Med hjälp av den kan du hitta rätt bland de närmare 40 000 gravar som finns i Vasa.

Nu i helgen tar Vasa kyrkliga samfällighet i bruk söktjänsten Hautahaku. Med hjälp av den kan anhöriga, turister och släktforskare lokalisera gravar på begravningsplatser i Vasa.

Ralf Lillfors som är chef på begravningsväsendet inom Vasa kyrkliga samfällighet är mycket nöjd med mobiltjänsten.

- Den är lätt att använda på mobilen eller datorn och fungerar på svenska, finska och engelska, säger Lillfors.

Genom att mata in efternamn, begravningsplats, födelse- eller dödsår i mobiltjänsten kopplas du till en karttjänst. Där kan du se var på begravningsplatsen den grav du söker finns.

Mobiltjänsten hautahaku.fi
Bildtext Så här ser karttjänsten ut som visar var gravarna är belägna.
Bild: Yle/Pia Lagus

I Vasa kan tjänsten användas på nya och gamla begravningsplatserna samt i Lillkyro. Men precis alla gravar kan inte hittas.

- Om gravrättstiden löpt ut eller om vi saknar uppgifter om den avlidna i vår databas hittas graven inte via Hautahaku, säger Lillfors.

Detsamma gäller en del historiska gravar och ifall det gått mindre än en månad sedan begravningen. I de fall en grav inte hittas kan du kontakta begravningsväsendet direkt.

Tjänsten är omtyckt i Helsingfors

Söktjänsten kostar samfälligheten 20.000 euro och ekonomidirektör Kjell Fellman ser det som välinvesterade pengar.

- Det ska bli intressant att se i vilken utsträckning anhöriga, turister, släktforskare och begravningsbyråer förstår att ta hjälp av den här tjänsten.

I Helsinfors, där tjänsten varit i bruk ungefär ett år, har användarna varit mycket nöjda. Åtta av tio användare uppger att de hittat den grav de sökt.

Förra julen gjordes närmare en halv miljon sökningar.

Både Lillfors och Fellman hoppas att tjänsten skall öka intresset för begravningsplatserna i Vasa och att användningsmöjligheterna skall utvecklas.

- På förslag är att involvera blommor och träd i sökfunktionen eftersom många besöker begravningsplatsen också för att ta del av de vackra planteringarna, säger Kjell Fellman.