Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulturfondspris till tre eldsjälar i Svenskfinland

Uppdaterad 06.11.2021 10:55.
Kim Gustafsson
Bildtext Kim Gustafsson får det nyländska kulturfondspriset.

Svenska dagen till ära belönar Kulturfonden personer som gjort insatser för kultur eller utbildning på svenska i sin region.

De tre lokala eldsjälar som belönas i år är skådespelaren och regissören Kim Gustafsson, musikern Mikael Långbacka och föreningen Kulturgaraget.

Nylands svenska kulturfonds pris går till Kim Gustafsson som är skådespelare, regissör, dramaturg och teaterpedagog. Han beskrivs som en brobyggare på det nyländska teaterfältet.

Enligt prismotiveringen är Gustafssons produktioner ofta gränsöverskridande till både sitt innehåll och sammanhang. I sitt arbete med invandrare, personer med funktionsnedsättning och sitt engagemang för Priderörelsen visar han betydelsen av respekt och förståelse, heter det.

Åbolands svenska kulturfonds pris går till musikern Mikael Långbacka. Han får priset för att målmedvetet ha väckt liv i blåsmusiken i Åboland.

Ulf och Mikael Långbacka
Bildtext Mikael Långbacka belönas för insatser för blåsmusiken i Åboland.

Han har engagerat sig i blåsklubbar runtom i Åboland, bland annat Korpo, S:t Karins och Kimitoön. Han har också startat verksamhet med bigband i Houtskär, Nagu och Pargas.

Brobyggare i Karleby belönas

I Österbotten är det Föreningen Kulturgaraget i Karleby som får det lokala kulturfondspriset. Föreningen är en samlingsplats för konst och kultur i Karlebytrakten.

Föreningen synliggör det svenska språket i Karleby och arbetar för en levande tvåspråkighet. Den beskrivs som en brobyggare mellan olika språk och konstformer.

Svenska dagen-pristagarna utses av Kulturfondens regionala direktioner. Priserna är på 5 000 euro.