Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över hundra människor befaras ha dött då tankbil exploderade i Sierra Leone

Från 2021
Uppdaterad 06.11.2021 13:57.
Åtminstone 100 människor dog i tankbilsexplosion i Sierra Leone - Spela upp på Arenan

Över hundra människor befaras ha omkommit då en tankbil exploderade i Freetown. Tankbilen ska ha kolliderat med en lastbil och sprungit läck. Då människor hade skockats kring fordonet för att samla bränsle antändes den och exploderade.

Det är fortfarande oklart exakt hur många människor som är skadade och döda efter den allvarliga olyckan i Sierra Leones huvudstad Freetown.

Det lokala Röda korset talar om över åttio döda, medan chefen för stadens bårhus uppger att över 90 kroppar redan förts till bårhusen.

Vice hälsovårdminister Amara Jambai sade att på lördag eftermiddag att över 100 människor har tagits in för vård vid olika sjukhus och kliniker i staden.

Det finns än så länge inga uppgifter om exakt hur många som skadades, men källor vid Freetowns sjukhus säger att många allvarligt skadade kämpar för sina liv.

Antalet döda kan alltså ännu komma att stiga drastiskt, varnar källorna.

Exploderade mitt i folkhop

Enligt vittnen ska tankbilen ha kolliderat med en lastbil i Freetown-förorten Wellington tidigt i morse och börjat läcka.

Invånare ska då ha samlats kring bilen med olika fat och hinkar för att försöka ta tillvara det läckande bränslet.

Av ännu okänd orsak antändes bränslet då det enligt vittnen redan hade samlats flera hundra människor kring fordonet.

Då fordonet exploderade uppges folkhopen ha svalts av ett eldklot.

Explosionen var så stor att det först felaktigt rapporterades att en hel bensinstation skulle ha exploderat.

– Många av de överlevande är mycket svårt skadade och befinner sig i kritiskt tillstånd, sade kommunikationsdirektör Mohamed Lamrane Bah vid landets katastrofmyndighet.

"Förfärliga bilder"

Chefen för katastrofmyndigheterna Bureh Sesay sade att det kan ta en god stund innan situationen, och det exakta antalet döda och skadade, klarnar.

– Vi har så många offer, svårt brända kroppar. Det är en förskräcklig, förskräcklig olycka, sade Sesay.

Räddningsoperationen är nu avslutad och har övergått i en röjningsoperation, säger Freetowns borgmästare Yvonne Aki-Sawyerr.

– Bilderna och videoklippen som sprids på nätet är hemska, skrev Aki-Sawyerr.

– Den information vi har hört tyder på att det är över hundra dödsoffer. Jag riktar mina djupaste sympatier till de berörda familjerna och offrens nära och kära.

Källor: Reuters, AFP, Al-Jazeera, CNN