Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rejält formbesked av Anni Lindroos då skidsäsongen startade – Pargas IF-åkaren kämpade om en pallplats då hon ramlade: "Jag föll på magen och dit blev jag"

Från 2021
Uppdaterad 06.11.2021 14:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
Anni Lindroos kämpade om tätplatserna i sprintfinalen i finska cupen men hade oflyt: "Jag föll på magen och dit blev jag" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter ett långt sommaruppehåll tävlades det på skidor i Vuokatti där sprinttävlingar stod på programmet i finska cupen. Anni Lindroos imponerade stort då hon utmanade landslagsåkare i finalen. Under den andra halvan föll hon ändå och fick loppet förstört.

I finalen fick Anni Lindroos en bra start och då loppet kommit halvvägs var hon uppe i ledning.

Lite senare, då Joensuu hade tagit ett klart grepp om loppet, föll Lindroos och fick finalen förstörd. Katri Lylynperäs och Lindroos skidor såg ut att träffa varandra.

– Min skida blev väl under Katris skida, sa Lindroos till Yle efter loppet.

– Sen fanns det inte så mycket mer att göra. Jag föll på magen och dit blev jag.

Hon var ändå nöjd med sin säsongsöppning.

– Det känns bra efter den här dagen. Jag kände att jag kunde ha varit med och kämpa om pallplatser. Det är ett stort steg framåt. Det visar att träningssäsongen gått bra.

– Fokus har legat på att förbättra kapaciteten och uthålligheten. Snabbheten finns, men jag måste orka bättre.

Hon hoppas att få åka i större tävlingar den här säsongen.

– Om det blir skandinaviska cupen, universiaden, eller till och med världscupen, får man se.

Lindroos var femma i förmiddagens sprintkval och fortsatte att leverera i heatåkningen.

Pargas IF-åkaren vann sin kvartsfinal och tog sig till final efter att ha slutat tvåa i semifinalen. Lindroos åkte i semifinalen i mål bara 1,4 sekunder efter förhandsfavoriten och landslagsåkaren Jasmi Joensuu som höll i taktpinnen.

IF Minkens Julia Häger klarade inte av att kämpa om en finalplats. Hon var sist i den första semifinalen och åkte i mål nästan tolv sekunder efter Joensuu.

Joensuu vann, Lylynperä åkte upp sig

Joensuu vann damsprinten klart före tvåan Katri Lylynperä och trean Anne Kyllönen. Lylynperä bröt staven i inledningen, men jobbade upp sig i fältet.

– Det gick inte som planerat. Jag lyckades ta mig tillbaka med reservstaven. Jag förväntade mig att kunna utmana Jasmi Joensuu i en slutspurt men nu gick det inte så, sa Lylynperä i Yles intervju.

Vinnaren Joensuu var förra säsongen Finlands bästa sprintdam i världscupen.

– Jag har väntat på att få visa vad jag går för efter all försäsongsträning. Jag kände mig självsäker, sa Joensuu i tv-intervjun.

Liekari utmanade Vuorinen

På herrsidan överraskade Emil Liekari i kvalet då han var snabbast, tre tiondelar före förhandsfavoriten Lauri Vuorinen. Liekari fortsatte att övertyga genom att vinna kvartsfinalen och semifinalen.

I finalen tog rutinerade Lauri Vuorinen täten. Liekari höll ungefär samma fart och det stod rätt så tidigt klart att duon skulle göra upp om segern.

På målrakan kunde den 20-årige Liekari ändå inte utmana, utan Vuorinen vann med 1,3 sekunders marginal. Lauri Lepistö slutade trea.

– Det kändes inte alls avslappnat. Det var en jobbig dag. Jag kände mig lite rädd inför finalen med tanke på hur vass Emil varit under dagen, sa Vuorinen.

På söndag körs stafetter i Vuokatti. Damernas 3 x 4 km börjar klockan 11.00 och herrarnas 3 x 6 km klockan 12.00. Stafetterna sänds i TV2 och på Arenan.

Resultat, damer:

1. Jasmi Joensuu, Vantaan Hiihtoseura 3.22,55
2. Katri Lylynperä, Vuokatti Ski Team Kainuu +2,28
3. Anne Kyllönen, Kainuun Hiihtoseura +4,88
4. Jasmin Kähärä, Vuokatti Ski Team Kainuu +5,98
5. Josefiina Böök, Jämin Jänne +7,39
6. Anni Lindroos, Pargas IF +34,41

Resultat, herrar:

1. Lauri Vuorinen, Skiteam 105 2.55,36
2. Emil Liekari, Vuokatti Ski Team Kainuu +1,26
3. Lauri Lepistö, Jämin Jänne +2,72
4. Oskari Hökkä, Taivalkosken Metsä-Veikot 85 +3,42
5. Marko Kilp, Tampereen Yritys +4,19
6. Niilo Moilanen, Pohti Skiteam +5,17

Diskussion om artikeln