Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dags att välja ett nytt ungdomsfullmäktige i Åbo – kandidat från Katedralskolan: "Nog har vi ungdomar mycket att säga bara man också låter oss prata"

Från 2021
Uppdaterad 08.11.2021 10:02.
Två gymnasiestuderande vid Katedralskolan står framför en orange vägg.
Bildtext Melinda Eriksson och Joanna Slama ställer upp i ungdomsfullmäktigevalet i Åbo.
Bild: Maj Lundström/Yle

Det har blivit dags att rösta fram kandidater för nya ungdomsfullmäktige i Åbo. Röstningen inleds måndagen den 8 november. Joanna Slama, 18 år, och Melinda Eriksson, 16 år, från Katedralskolan, är de enda av de totalt 47 kandidaterna som ställer upp för en svenskspråkig skola.

Det här är första gången Eriksson ställer upp som kandidat till ungdomsfullmäktige. Hon säger att hon alltid har varit intresserad av politik, och att det känns coolt att eventuellt få vara med och bestämma om vad som händer i Åbo.

– Jag ville ställa upp för erfarenheten. Man får träffa många nya ungdomar från andra skolor här i Åbo, och man får ta ställning i olika frågor som rör ungdomar, säger Eriksson.

Slama satt i ungdomsfullmäktige redan förra mandatperioden. Hennes tid i fullmäktige har påverkats av coronapandemin en hel del, och de flesta mötena har gått på distans.

– Det har kanske inte varit lika lyckat som jag har hört att det har varit tidigare perioder på grund av pandemin, men man har trots allt fått träffa en del som till exempel jobbar inom utskott vid Åbo stad. Det finns ändå en viss gemenskap – fastän vi har olika åsikter vill vi alla jobba för att ungdomar ska få komma till tals.

Nog har vi mycket att säga bara man låter oss prata

Joanna Slama, kandidat till ungdomsfullmäktige i Åbo

Ungdomsfullmäktige får en viss summa pengar som de ska dela ut varje år, och på det här sättet kan fullmäktige konkret vara med och påverka vad man satsar på i Åbo. Slama berättar ändå att det inte var så många som ansökte om pengar den senaste perioden, vilket ledde till att alla som sökte fick finansiering.

– Då känns det lite som om man inte egentligen påverkar så mycket, skrattar Slama.

Ungdomsfullmäktige i Åbo – så här går det till

  • Röstningen pågår under vecka 45, med start den 8 november

  • Unga som bor eller studerar i Åbo och är födda mellan 2003 och 2008 har rätt att rösta i valet

  • 40 ordinarie medlemmar och 10 suppleanter utses

  • Fullmäktige väljs för perioden 2022–2023

  • Det här är första gången valet ordnas elektroniskt

Svenskans ställning i Åbo, miljön och mental hälsa viktiga frågor

Eriksson berättar att miljön och mental hälsa är saker hon vill jobba med att förbättra i Åbo. Även om det redan finns till exempel en skolpsykolog, skulle Eriksson önska att det blev lättare att få hjälp på svenska i olika sjukvårdssituationer. Hon hoppas också på att det skulle vara möjligt att få mera stöd när man mår dåligt.

– Jag vill dessutom jobba med att göra ungdomsfullmäktige mer synligt. Vi kunde ta mer ställning i sociala medier och visa att vi finns, säger Eriksson.

Klimatdemonstration utanför riksdagshuset.
Bildtext Klimatet är en viktig fråga för både Slama och Eriksson.
Bild: Jani Saikko / Yle

För Slama är svenskan i Åbo en viktig fråga. Hon önskar att stadens webbplats skulle vara lika uppdaterad på svenska som den är på finska, och att det skulle vara möjligt att föra fram sina åsikter i ungdomsfullmäktige på svenska så att alla förstår.

– Det var synd att ingen från S:t Olofsskolan ställde upp, så att vi skulle ha haft fler kandidater från de svenska skolorna här i Åbo i fullmäktige. Vi är ju så få skolor, så det skulle vara viktigt att vi har representanter från de skolor som faktiskt finns.

Unga känner sig inte alltid hörda

Tanken med ungdomsfullmäktige är att också skolungdomars röst ska höras när det fattas stora beslut i Åbo. Ungdomsfullmäktige får diskutera olika förslag, och sedan skicka in sin åsikt om förslagen till Åbo stad och stadsfullmäktige. Som exempel skickade ungdomsfullmäktige in ett utlåtande om renoveringen av bangården i Åbo.

Slama säger ändå att det ibland känns som om staden och stadsfullmäktige inte tar ungdomsfullmäktiges åsikter på allvar.

– Tyvärr har nästan ingenting av det vi har föreslagit gått vidare. Tanken är att allt ska diskuteras i stadsfullmäktige, men jag vet inte hur mycket som det sist och slutligen gör det, säger Slama.

Kävelijä Turun Logomonsillalla.
Bildtext Ungdomsfullmäktige har bland annat diskuterat Åbo stads stora byggprojekt, som Logomobron.
Bild: Arash Matin / Yle

Slama tycker det skulle vara viktigt att veta varför en del förslag inte går vidare, och att ungdomsfullmäktige borde få mer återkoppling av stadens politiker.

Är alla våra förslag verkligen dåliga, eller har man bara struntat i dem? Så kan det kännas för oss ungdomar ibland. Jag märker att det här leder till att allt fler tappar intresset för att försöka påverka

Joanna Slama, kandidat till ungdomsfullmäktige i Åbo

Eriksson håller med om att det ibland känns som om politikerna inte lyssnar, och det här är någonting hon skulle vilja jobba för om hon blev invald.

– Det är viktigt att vi som är den nya generationen, som har nya perspektiv på saker, också hörs, säger Eriksson.

Slama anser också att ungdomsfullmäktige borde få ta ställning till frågor som inte har att göra med ungdomar.

– Ungdomar borde få ha något att säga till om allt möjligt. Bara för att jag är ung, betyder det inte att jag bara bryr mig om ungdomar. Jag har mycket annat som jag också tycker borde förbättras.

Nu väljs ungdomsfullmäktige i Åbo

6:20

Diskussion om artikeln