Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brad Lambert missar en match efter långfingret – tränaren besviken på media: "De negativa sakerna är hetare"

Från 2021
Uppdaterad 06.11.2021 16:06.
Brad Lambert med ispåse mot ansiktet.
Bildtext Brad Lambert.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Rubrikerna kring Brad Lambert är alltför negativa, slår hans tränare Jukka Ahvenjärvi fast. I dag stod det klart att JYP-talangen får vila en match efter gårdagens hjärnsläpp.

JYP-superlöftet Brad Lambert blev åter rubrikernas man i går, då han tappade fattningen efter en Ässättackling.

Strax före smällen hade 17-åringen spelat fram till matchens öppningsmål, men målfirandet skötte han inte på bästa sätt. Lambert viftade med långfingret mot motståndarbåset och talangen fick matchstraff för osportsligt uppträdande.

Ligans disciplinnämnd såg inte någon orsak till en förlängd avstäng och därmed missar Lambert en match. Det betyder att han vilar då Jyväskylälaget gästar HPK i dag.

JYP-tränaren Jukka Ahvenjärvi konstaterade efter matchen att domslutet var rätt. Enligt lotsen har Lambert också bett om ursäkt av laget.

– Hos oss förhåller man sig till sådana här fall som man gör i basket. Då man gör ett misstag lyfter man på handen, så fungerade det även denna gång. Ärendet är nu slutbehandlat och vi går vidare, konstaterar Ahvenjärvi på lördagen för Yle Urheilu.

"Måste få sina rubriker"

Trots sin ringa ålder har Lamberts namn varit på tapeten i flera år. Hans klubbyten till HIFK och JYP, samt rykten om en flytt till kanadensiska juniorhockey, har varit snackisar bland hockeyfolket.

Samtidigt som Lambert inte bjudit på bländande hockey i höst har hans 17-åriga lagkamrat Joakim Kemell letat sig upp till toppen av poängligan. Lambert såg nyligen ut att inte platsa i Juniorlejonens lag för höstens landskamper, men en skada på just Kemell gjorde att Lambert får resa till turneringen i Sverige.

Ahvenjärvi hoppas att man skulle lägga större vikt vid Lamberts talang.

– Klart att media intresserar sig för allt som kommer fram, men tyvärr är det de negativa grejerna som är hetare. Också i gårdagens fall skulle jag vilja ha mer fokus på hur fint och professionellt han spelade i läget före matchstraffet, säger Ahvenjärvi om Lamberts assist i går.

Jukka Ahvenjärvi står på avbytarbänken.
Bildtext Jukka Ahvenjärvi.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

På 15 matcher denna säsong har tonåringen stått för 1+3.

– Tränarna kan inte ändra på mediernas beteende, men visst har man skapat rabalder kring honom utan att egentligen veta vad som är på gång.

– Man måste få sina rubriker, och det är lättare att få negativa rubriker. Jag skulle ändå vilja att man hittar mer av det som hjälper finländsk hockey.

Diskussion om artikeln