Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt fynd i Pompeji kastar ljus över slavarnas liv under antiken

Från 2021
Arkeologer har påträffat rum för slavar i utgrävningar i antikens Pompei - Spela upp på Arenan

Arkeologer har påträffat ett utrymme i det antika Pompeji som sannolikt har varit en boningsplats för slavar. Enligt arkeologerna har rummet bevarats i ett utmärkt skick. Föremålen i rummet kastar ett ljus över slavarnas liv under antiken.

Pompeji förstördes av ett vulkanutbrott år 79 e.Kr. Från och med mitten av 1700-talet har stora delar av staden grävts ut, men fortfarande lyckas arkeologer hitta nya fynd. Som nu.

Utrymmet är beläget i närheten av en antik villa i området Civita Guilana i Pompeji.

Välbevarade föremål

Rummet innehåller tre sängar i trä - två större och en mindre, vilket kan antyda att rummet beboddes av en mindre slavfamilj.

Vidare finns där tvåörade lerkärl - eller amforor - för uppbevaring av till exempel olja, kannor i keramik och ett nattkärl.

lerkärl
Bildtext I amforor kunde olja och vin uppbevaras.
Bild: Reuters

Rummet är 16 kvadratmeter stort, med bara en liten glugg som släpper in ljuset. Rummet verkar också ha använts för uppbevaring av kärl eftersom åtta stycken amforor fanns hopträngda i hörnen.

– Det här viktiga fyndet ökar våra insikter om det vardagliga livet i Pompeji, i synnerhet om slavarnas liv, som vi inte vet särskilt mycket om, säger Italiens kulturminister Dario Franceschini.

Under romersk lag var slavarna ägodelar och hade ingen frihet.

Pompeji, som ligger 23 kilometer söder om Neapel, hade 13 000 invånare då staden begravdes under aska och lava.