Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals marscherade i Glasgow för att kräva kraftigare åtgärder av ledarna vid FN:s klimatmöte

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Demonstranterna kritiserade klimatmötet för bristande åtgärder och konkreta planer för att bekämpa klimatförändringen. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kring 50 000 människor, främst unga, från hela världen demonstrerade för att världens ledare samlade i Glasgow ska vidta kraftigare åtgärder mot klimatförändringen. Stöddemonstrationer ordnas på många håll i världen.

Tiotusentals människor trotsade regnet i Glasgow för att kräva att ledarna som samlats vid FN:s klimatmöte COP26 ska vidta kraftigare konkreta åtgärder mot klimatförändringen.

Marschdeltagarna krävde också att åtgärderna ska beakta global rättvisa och att fattigare länder som drabbas hårdast av klimatförändringen ska få mer hjälp med att anpassa sig.

Demonstration för kraftigare klimatåtgärder i Glasgow 6 november 2021.
Bildtext 50 000 människor protesterade mot att mötet i Glasgow hittills varit lamt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Polisen i Glasgow uppskattade att över 50 000 människor hade samlats för att marschera mot konferenscentret där COP26 ordnas.

Majoriteten av deltagarna var unga från olika håll i Storbritannien, men också klimataktivister från hela världen gick i de främsta leden och ledde deltagarna med slagord som "Vår värld är under attack, stå upp och kämpa tillbaka".

"Politikerna är rädda för den här rörelsen"

Demonstrationen är den andra på två dagar. Demonstranterna anser att framstegen är både för få och för små under COP26-mötet som på söndag har pågått en vecka.

Mötets mål är att begränsa den globala uppvärmningen till mellan 1,5 och 2 grader, ett mål som så gott som hela världen har förbundit sig till i Parisavtalet.

Experter säger att de löften som hittills avgivits under mötet skulle innebära en uppvärmning på 2,7 grader.

Den kända svenska aktivisten Greta Thunberg kallade i går mötet i Glasgow ett misslyckande.

Demonstration för kraftigare klimatåtgärder i centrala Glasgow.
Bild: Jordan Crosby / BACKGRID

– Det är ingen hemlighet att det här är ett misslyckande och ett pr-evenemang, sa Thunberg.

– Det är ett evenemang där ledare håller vackra tal och utlyser fina mål samtidigt som regeringar från rika länder bakom ridåerna fortfarande vägrar att vidta drastiska klimatåtgärder.

Många av de intervjuade deltagarna i dagens demonstration höll med Thunberg och sa att det därför var viktigt att sätta tryck på mötesdelegaterna.

– Jag tror att många politiker är rädda för den här rörelsen och dens kraft, sa den 22 år gamla Jenny från Norge till AFP.

Stöd runt om i världen

Flera stöddemonstrationer för Glasgowmarschen har ordnats runt omkring i världen.

Tusentals människor uppges bland annat ha tagit till gatorna i Sydney och Melbourne i Australien, i Japan och i Sydkorea.

I Europa ordnades större demonstrationer i bland annat Amsterdam, Paris och Bryssel där demonstranter också blockerade vägar i stadens centrum.

Också på många håll i Europa har demonstrationer samlat tusentals deltagare med plakat och slagord som anklagar COP26-delegaterna för att ha misslyckats.

Programmet är inte längre tillgängligt
Olika demonstrationer och protester i Sydney, Seoul, Bryssel och London. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En del klimatexperter är ändå kritiska mot aktivisternas domar mot mötet.

– COP26 har bara börjat. Att aktivisterna nu dödförklarar möte i förväg får definitivt cheferna för den fossila bränsleindustrin att hoppa till av glädje, skriver direktören för Earth System Science Center vid Pennsylvania State University.

Alla aktivister vid demonstrationen i Glasgow är inte beredda att ge COP26 en fällande dom förrän mötet är över, men de säger att det kommer att krävas krafttag under mötets andra vecka om ledarna ska få åka hem med någon trovärdighet kvar.

– Vi är många som marscherar runt om i världen i dag för att kräva omedelbara och seriösa åtgärder. Vi vill vara tydliga med att varma ord inte är tillräckligt bra och att nästa veckas förhandlingar måste trappas upp vad konkreta åtgärder gäller, sa den skotska klimataktivisten Mikaela Loach till AFP.

Källor: AFP, AP, Reuters