Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland nära att kamma noll i VM-kvalet – Mäkeläs parader räddade poäng efter att laget slutat spela: "Det gick upp och ner"

Från 2021
Uppdaterad 06.11.2021 18:54.
Max Granlund försöker skjuta.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Först en halvtimme av handboll som Finland vill glömma. Sedan en total scenförändring. Och som finish ett ångestfyllt slut därifrån Finland fick med sig en poäng. VM-kvalmatchen mot Georgien blev ytterst svängig för Finlands handbollsherrar.

VM-kvalets första fas började på bästa möjliga sätt för Finland då Estland besegrades på fredagskvällen.

Esterna var det tuffaste motståndet i gruppen på förhand och Finland tog hem gårdagens match efter att ha varit vakna från minut ett. Samma sak kan inte sägas om dagens möte med Georgien.

Matchen började på sämsta sätt då Finland åkte på en tidig utvisning och Georgien skapade sig ett försprång på några bollar. Ledningen växte sig till så mycket som 17–12 under halvlekens gång och i paus var de blåvita tre mål efter.

– Vi hade lite oflyt och stod inte rätt i försvaret. Då sjönk våra huvuden och det är aldrig bra, funderar Max Granlund för Yle Sporten efter matchen.

– Vi var förbereda på att de skulle gå mycket man mot man, men vi fick inte tag på dem. Vi var för passiva, analyserar lagkamraten Benjamin Helander.

Flowtillstånd efter paus

Efter en svag förstahalva inför hemmapubliken hände något i det finländska omklädningsrummet i paus. Ola Lindgren var tillbaka vid rodret efter hans mammas bortgång och hans mannar inledde andra halvleken med en helt annan växel.

Vad snackade ni om i pausen?

– Vi ville ta tag i saken och helt enkelt börja från noll. Vi visste att bara vi får tag på dem bakifrån och börjar springa så är de fullt överkomliga. Vi gjorde väl det till en början, tycker Helander.

Ola Lindgren gestikulerar mot domaren.
Bildtext Ola Lindgren var tillbaka vid Finlands bänk.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Publiken fick se en ordentlig scenförändring i början av andra halvlek. Finland var ikapp på nolltid och då dryga åtta minuter av den andra halvan var avklarade var det en blåvit 24–20-ledning på tavlan.

– Handboll är som roligast då man får flow, ler Helander.

– Vi höjde på tempot i anfallet och det fungerade, säger Granlund.

Drama på slutet

Men också Georgien fick till en upphämtning i andra halvlek. Runt kvarten efter att Finland gått upp i den rätt trygga ledningen var matchen utjämnad.

– Det gick upp och ner. Vi tappade tempot lite efter den hårda starten, menar Granlund.

I stället blev avslutningen en riktig uddamålsthriller. Granlund kvitterade till 29–29, men Georgien fick dubbla chanser att sätta matchens sista mål. Mikael Mäkelä gjorde ändå fina räddningar på både Irakli Kbilashvilis och Nikoloz Kalandadzes försök.

– Vi slutar springa på slutet och spelar på resltat. De fungerar inte, tycker Helander.

Följaktligen blev det delad pott för lagen. Efter krysset ligger båda lagen på tre poäng inför förkvalets sista dag.

Benjamin Helander vrålar.
Bildtext Benjamin Helander tyckte att motståndarna kändes trötta på slutet.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Helander och Granlund var Finlands giftigaste målskyttar med sju fullträffar var. Tysklandsproffset Helander skulle gärna ha varit ännu bättre framåt.

– Vi, också jag, ska ta vara på alla chanser vi får till enkla mål. Det är en annan sak om de inte tillåter oss till sånt, men det kändes som att de tröttnade. I morgon får vi inte sluta spela, matchen varar i 60 minuter.

Finland avslutar VM-kvalet i Vanda med att ta sig an Storbritannien i morgon klockan 15. En seger garanterar en biljett till nästa kvalskede.

– Överlag tycker jag att vi underpresterar i dag, men det finns bra saker att ta med sig. Det är jätteviktigt att vi får med oss en poäng – det hände mycket i slutsekunderna, påminner Granlund.

VM-kval i handboll

Finland–Georgien 29–29 (15–18)

Finlands målskyttar: Gusten Montonen 3, Max Granlund 7, Fredrik Karlsson 4, Benjamin Helander 7, Robin Granlund 3, Viktor Grönmark 1, Roni Syrjälä 3, Santeri Vainiopää 1.

Estland–Storbritannien 19.00

Diskussion om artikeln