Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Igen finländskt rekord av Mimosa Jallow – ny femte plats i EM-bassängen: ”Det här hade jag inte kunnat tro”

Uppdaterad 06.11.2021 19:29.
41 s

Mimosa Jallow är i sitt livs form. För andra dagen i rad simmade hon nytt finländskt rekord i kortbane-EM i ryska Kazan. Jallow slutade femma i finalen på 100 meter ryggsim på rekordtiden 56,81.

Hon förbättrade det finländska rekord hon simmade i går med över fyra tiondelar. I semifinalen noterades hon för 57,23 och i finalen underskred hon för första gången 57 sekunder.

– Det här hade jag inte kunnat tro. Inför finalen tänkte jag att jag är nöjd ifall jag kommer i närheten av gårdagens rekordtid. Jag är jätteglad att jag kan vara med och kriga på det här sättet på 100 meter och på kort bana. Det här bådar gott inför tävlingarna på lång bana, säger Jallow till Finlands simförbund.

EM-guldet gick till Kira Toussant från Nederländerna på tiden 55,76. Det var redan hennes tredje guld under de pågående EM-tävlingarna.

Jallow slutade femma. Han hade 0,41 sekunder upp till bronsmedaljören Analia Pigree från Frankrike. Jallow slutade på femte plats också på 50 meter ryggsim.

– Jag var nervös i kväll och kroppen kändes stel. Jag klarade av att starta i högt men avslappnat tempo. Nu känns det verkligen tungt i kroppen, säger hon.

Jani Sievinens blev av med ett finländskt rekord

Ronny Brännkärr simmade som första finländare under 53 sekunder på 100 meter medley. Brännkärr var nia i semifinalerna på tiden 52,97 och kom därmed snubblande nära en plats i morgondagens final.

Det gamla finländska rekordet 53,10 var i Jani Sievinens namn. Sievinens rekord hade redan 25 år på nacken.

– Allt gick bra utom svängen från ryggsim till bröstsim. Tiden gav mig en bra känsla! Målet är att sätta nya finländska rekord i fortsättningen, säger Brännkärr som tidigare i år förbättrade på Sievinens gamla finländska rekord på 100 meter ryggsim.

Olli Kokko putsade det finländska rekordet på 50 meter bröstsim två gånger om i dag. Kokko noterades för 26,35 i semifinalen vilket var den tionde snabbaste tiden.

Ida Hulkko och Veera Kivirinta tog sig till final på damernas 50 meter bröstsim. Hulkko var tredje snabbast i semifinalheaten på tiden 29,68 medan Kiviranta vara sexa med noteringen 29,85. Finalen avgörs i morgon.

Artikeln uppdaterad kl. 19.29 med Brännkärrs rekord och Kokkos, Hulkkos och Kivirantas resultat.