Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk Ungdom ger sin Svenska Natten-utmärkelse till föreningen Bold Projects

Från 2021
Bold Projects får medalj
Bild: Svensk Ungdom

Svensk Ungdom ger i år sin Svenska Natten-utmärkelse till föreningen Bold Projects och dess grundare Valtteri Ikäheimo, Bernhard Forstén, Eddie Myrskog och Linus Lehto för att de på sitt eget speciella sätt har belyst problem i samhället.

Bold Projects får sin medalj för att ha uppmärksammat och arbetat för samhällsfrågor genom att utföra extrema uppdrag.

Det senaste projektet handlade om att åka rullskridskor från Nuorgam till Helsingfors och samtidigt samla in pengar till välgörenhet.
– I början var målet med Bold Projects att utmana oss själva, men prestationerna fick betydelse först när vi insåg att det går att kombinera dem med välgörenhet. Vi är nu mycket nöjda med vårt koncept och det vi har lyckats åstadkomma under de senaste åren, inte minst att engagera unga, säger Bernhard Forstén till Svensk Ungdom.

Bold Projects får en eloge för sitt unika sätt att belysa problem kring bland annat mentalvården i Finland. Bold Projects har uppmärksammat viktiga frågor på ett sätt som engagerar unga och har visat att det är möjligt att kommunicera på tre olika språk för att nå en så bred publik som möjligt.

Vill uppmärksamma unga personer och projekt

Svensk Ungdom har delat ut Svenska Natten-medaljen sedan 2003.

Utmärkelsen är en skuggmedalj till Folktingets förtjänstmedalj, och fäster uppmärksamhet vid unga personer, projekt och föreningar som gör en insats för det svenska i Finland.

Tidigare har bland annat Yles tv-produktion Egenland, Tim Sparv, Regnbågsankan och #Övistoo blivit tilldelade Svenska Natten-medaljen.