Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minnesljus lyste upp Gamla kyrkoparken – den så kallade pestparken – i Helsingfors

Uppdaterad 07.11.2021 17:25.
2 min

Ungefär 2 000 personer besökte på Alla helgons dag det ljusevenemang som Svenska Yle arrangerade i Gamla kyrkoparken – den så kallade pestparken – i Helsingfors. Publiken lade ned 1 185 tända minnesljus över gravarna samtidigt som bitar ur ljuddramat "Röster från pestens år" ekade i parken.

Tända gravljus.

– 1 185 är antalet personer som dog i pest i Helsingfors år 1710. Det är orsaken till att vi valde just 1185 ljus, säger Jessica Edén, regissör vid Svenska Yle.

Siffran 1185 på porten till Gamla kyrkogården i Helsingfors, där det berättas om pestoffren1710.

– Samtidigt ville vi tända ljusen också för de finländare som dött i vår egen tids pandemi. Under natten mot lördagen passerade, skrämmande nog, antalet finländare som dött i covid-19 antalet 1 185. Och naturligtvis fick alla som under kvällen lade ut ljus i parken göra det till minne av precis vem som helst de ville.

Svenska Yles tält med Gamla kyrkan i Helsingfors i bakgrunden.
Hand håller i gravljus. Många andra tända ljus i bakgrunden.

Under kvällen ljöd ljudbitar ur dramat "Röster från pestens år" ur 14 gömda högtalare i parken. Ljuddramat tar lyssnarna till året 1710 och vidare längs hösten då farsoten dödar två tredjedelar av stadens invånare och ut på andra sidan, till januari 1711 när pesten har försvunnit för att aldrig mera återvända till Norden.

Ljuddramat i sin helhet går fram till årets slut att ta del av i Gamla kyrkoparken, genom nedladdning av gratisappen Echoes interactive sound walks.

Den som inte har möjlighet att ta sig till parken kan höra huvudscenerna i ljuddramat i artikeln “Om en månad är vi alla döda” så kunde Helsingfors ha låtit under pestens höst 1710.

Tända gravljus.
Yles personal tänder gravljus i Gamla kyrkoparken.
Ung flicka fotograferar ett gravljus som hon håller i handen.
Telefon som fotar gravljus.
Tända ljus i mörkret i Gamla kyrkoparken i Helsingfors

Artikeln uppdaterades 7.11.2021 med text och bilder.