Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minnesljus lyste upp Gamla kyrkoparken – den så kallade pestparken – i Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 07.11.2021 17:25.
Många ljus tänds i den så kallade pestparken - Spela upp på Arenan

Ungefär 2 000 personer besökte på Alla helgons dag det ljusevenemang som Svenska Yle arrangerade i Gamla kyrkoparken – den så kallade pestparken – i Helsingfors.

Publiken lade ned 1 185 tända minnesljus över gravarna samtidigt som bitar ur ljuddramat "Röster från pestens år" ekade i parken.

Tända gravljus.
Bild: Barbro Ahlstedt

– 1 185 är antalet personer som dog i pest i Helsingfors år 1710. Det är orsaken till att vi valde just 1185 ljus, säger Jessica Edén, regissör vid Svenska Yle.

Siffran 1185 på porten till Gamla kyrkogården i Helsingfors, där det berättas om pestoffren1710.
Bild: Barbro Ahlstedt

– Samtidigt ville vi tända ljusen också för de finländare som dött i vår egen tids pandemi. Under natten mot lördagen passerade, skrämmande nog, antalet finländare som dött i covid-19 antalet 1 185. Och naturligtvis fick alla som under kvällen lade ut ljus i parken göra det till minne av precis vem som helst de ville.

Svenska Yles tält med Gamla kyrkan i Helsingfors i bakgrunden.
Bild: Barbro Ahlstedt
Hand håller i gravljus. Många andra tända ljus i bakgrunden.
Bild: Barbro Ahlstedt

Under kvällen ljöd ljudbitar ur dramat "Röster från pestens år" ur 14 gömda högtalare i parken. Ljuddramat tar lyssnarna till året 1710 och vidare längs hösten då farsoten dödar två tredjedelar av stadens invånare och ut på andra sidan, till januari 1711 när pesten har försvunnit för att aldrig mera återvända till Norden.

Ljuddramat i sin helhet går fram till årets slut att ta del av i Gamla kyrkoparken, genom nedladdning av gratisappen Echoes interactive sound walks.

Den som inte har möjlighet att ta sig till parken kan höra huvudscenerna i ljuddramat i artikeln “Om en månad är vi alla döda” så kunde Helsingfors ha låtit under pestens höst 1710.

Tända gravljus.
Bild: Barbro Ahlstedt
Yles personal tänder gravljus i Gamla kyrkoparken.
Bild: Barbro Ahlstedt
Ung flicka fotograferar ett gravljus som hon håller i handen.
Bild: Barbro Ahlstedt
Telefon som fotar gravljus.
Bild: Barbro Ahlstedt
Tända ljus i mörkret i Gamla kyrkoparken i Helsingfors
Bild: Yle

Artikeln uppdaterades 7.11.2021 med text och bilder.