Minnesljus lyste upp Gamla kyrkoparken – den så kallade pestparken – i Helsingfors

Ungefär 2 000 personer besökte på Alla helgons dag det ljusevenemang som Svenska Yle arrangerade i Gamla kyrkoparken – den så kallade pestparken – i Helsingfors.
Publiken lade ned 1 185 tända minnesljus över gravarna samtidigt som bitar ur ljuddramat "Röster från pestens år" ekade i parken.
– 1 185 är antalet personer som dog i pest i Helsingfors år 1710. Det är orsaken till att vi valde just 1185 ljus, säger Jessica Edén, regissör vid Svenska Yle.
– Samtidigt ville vi tända ljusen också för de finländare som dött i vår egen tids pandemi. Under natten mot lördagen passerade, skrämmande nog, antalet finländare som dött i covid-19 antalet 1 185. Och naturligtvis fick alla som under kvällen lade ut ljus i parken göra det till minne av precis vem som helst de ville.
Under kvällen ljöd ljudbitar ur dramat "Röster från pestens år" ur 14 gömda högtalare i parken. Ljuddramat tar lyssnarna till året 1710 och vidare längs hösten då farsoten dödar två tredjedelar av stadens invånare – och ut på andra sidan, till januari 1711 när pesten har försvunnit för att aldrig mera återvända till Norden.
Ljuddramat i sin helhet går fram till årets slut att ta del av i Gamla kyrkoparken, genom nedladdning av gratisappen Echoes interactive sound walks.
Den som inte har möjlighet att ta sig till parken kan höra huvudscenerna i ljuddramat i artikeln “Om en månad är vi alla döda” – så kunde Helsingfors ha låtit under pestens höst 1710.
I dag tänder vi som lever ljus för både livet, våra döda och för pandemins offer
Lika många döda i covid-19 som i pesten år 1710.
Artikeln uppdaterades 7.11.2021 med text och bilder.