Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olycksfartyget kvar söderom Jussarö – sjöbevakningschef: Ovanligt att handelssjöfarten orsakar problem

Från 2021
Uppdaterad 07.11.2021 15:55.
Containerfartyget MSC Shannon
Bildtext MSC Shannon seglar under panamansk flagg.
Bild: Gränsbevakningen

En brand bröt ut i maskinrummet på ett fraktfartyg i Finska viken natten till söndag. Fartyget har brandfarlig last ombord men manskapet fick den själv under kontroll.

Finska vikens sjöbevakning fick ett meddelande om fartygsbranden vid tvåtiden på natten mot söndagen. Det kom från 240 meter långa fartyget MSC Shannon, som seglar under Panamas flagg.

I fartygets last finns bland annat eldfarliga vätskor, syror samt frätande och giftiga ämnen. Enligt larmet brann det i maskinrummet.

Besättningen fick eldsvådan under kontroll utan utomstående hjälp, men Gränsbevakningen försatte ändå sjöräddningen i beredskap.

Fartyget med en besättning på 24 personer är på väg från Ryssland till Frankrike och befann sig då branden bröt ut på internationellt vatten i Finska viken. Positionen låg elva sjömil söder om Jussarö.

Ovanlig händelse

Det är ovanligt att sjöräddningen sätts i förhöjd beredskap på grund av problem med handelsfartyg, säger Jarkko Takala, sjöbevakningschef vid Finska vikens sjöbevakning.

– Handelssjöfarten vid Östersjön har fungerat rätt så bra. Nog händer det ju någonting nu och då, men det är nog inte vanligt förekommande, säger Takala.

Helikoptrar och patrullbåtar beredda

Två sjöräddningshelikoptrar stod redo att lyfta efter att larmet hade gått. Den ena av dem gjorde en rekognoseringsflygning över fartyget och gick ner i Hangö i beredskap.

Sjöräddningsmanskap från räddningsverken i Helsingfors och Egentliga Finland stod beredda att låta sig flygas till fartyget. Gränsbevakningens bevakningfartyg Turva och Uisko lade sig i närheten av fraktfartyget och har beredskap att bogsera det.

Fartyget kvar söderom Jussarö

Webbsidan Marine Traffic visade på söndag eftermiddag att MSC Shannon fortfarande låg för ankar söderom Jussarö. Enligt Sjöbevakningens tweet vid 15.30-tiden ska fartyget bogseras bort senare i kväll.

På förmiddagen uppgav man vid Gränsbevakningen att en kontroll har visat att det inte läckt ut olja från fartyget.