Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankböckernas tid är definitivt ute – nu vill Nordea och OP att de makuleras

Från 2021
bankbok
Bildtext Bankböckerna börjar bli museiföremål.
Bild: Jarmo Koponen / Yle

Bankkoncernen Nordea har skickat brev till några tiotalstusen kunder med en önskan att de återlämnar sina bankböcker och avslutar kontot. OP-gruppen har för sin del meddelat att de säger upp de sparkonton som fungerar med bankbok.

Trots betalkort, nätbanker och mobilbetalningar finns det fortfarande konton kvar som fungerar med bankbok. Ni minns den lilla boken med cirka 20 sidor och plastpärmar, där uttag och insättningar noterades för hand?

De flesta banker har under årens lopp försökt göra sig av med bankböckerna och nu har Nordea och OP brevledes närmat sig de kunder som fortfarande har dem kvar.

Bankerna vill att kunderna överför de medel som finns i boken på andra konton och avslutar bankbokskontot.

– Det handlar inte om några stora mängder, eller ens stora summor. Saldot i bankböckerna ligger kring 50 euro och nedåt, säger Jonna Pesonen, som är utvecklingschef inom kundtjänsterna på Nordea.

På OP säger man att man i augusti skickade ett brev till de kunder som fortfarande använde sig av bankbok med information om att sparkontot sägs upp.

Kunderna har haft tid till november att reagera. De har uppmanats lämna bankboken till ett OP-kontor och flytta över saldot till ett annat konto.

Artikeln baserar sig på Yles artikel Nordea ja OP patistelevat asiakkaitaan luopumaan jäljellä olevista pankkikirjoistaan – muistoesineiksi niitä ei mielellään anneta edes mitätöityinä av Jarmo Koponen.