Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vilma Nissinen avgjorde tidigt i damernas stafett – Jasmi Joensuu besegrade Anne Kyllönen i kampen om andraplatsen: "Jag var helt säker på att jag är starkare"

Jasmi Joensuu är glad efter målgång.
Bild: Lehtikuva / Miska Puumala

På förhand spekulerades ankarsträckan i damstafetten kunna bli en intressant fajt mellan de duktiga sprintarna Katri Lylynperä, Jasmi Joensuu och Anne Kyllönen. Vuokatti Ski Teams Vilma Nissinen ville annorlunda.

Damernas 3 x 4 kilometer långa stafett i klassisk stil stod på programmet i finska cupen och tre lag var på pappret i en klass för sig: Vuokatti Ski Team, Kainuun Hiihtoseura och Vantaan Hiihtoseura.

Favoriterna höll för trycket och knep pallplaceringarna med klar marginal till de övriga.

Det fanns förhoppningar om en spännande ankarsträcka mellan Katri Lylynperä (Vuokatti), Anne Kyllönen (Kainuu) och Jasmi Joensuu (Vantaa). Vuokattis Vilma Nissinen såg ändå på den andra sträckan till att dra upp ett stort försprång som ankaren Lylynperä inte hade några problem med att förvalta.

– Jag tänkte att jag trycker på gasen. Det var roligt att åka, sa Nissinen i tv-intervjun efter loppet.

Lylynperä kunde åka avslappnat och behövde inte ösa på för fullt.

– Vilma gav mig 26 sekunder. Jag hade på förhand lovat att vi går för seger bara jag får gå ut samtidigt som konkurrenterna, konstaterade Lylynperä.

Jasmi Joensuu jagade Anne Kyllönen

Det blev en strid om andraplatsen. Joensuu gav sig iväg tre sekunder efter Kyllönen.

– Planen var att åka ifatt direkt. Men Anne inledde vasst och differensen växte. Jag gjorde ett sista försök och lyckades nå henne, sa Joensuu efter loppet.

På målrakan var lördagens sprintvinnare Joensuu klart vassare och Kyllönen fick se sig besegrad.

– Jag var helt säker på att jag är starkare, sa Joensuu.

Kyllönen medgav att hon medvetet gick ut hårt och var inte särskilt besviken över att hon inte lyckades förvalta sitt utgångsläge.

– Jag har varit sjuk och är inte i samma form som före det. De här tävlingarna fungerar som tuff träning. Det gick helt okej, men det finns en del att jobba på, sa Kyllönen.

Resultat, damer, 3 x 4 km:

1. Vuokatti Ski Team Kainuu 32.27,0
(Jasmin Kähärä, Vilma Nissinen, Katri Lylynperä)
2. Vantaan Hiihtoseura 1 +20,0
(Anni Kainulainen, Marjaana Pitkänen, Jasmi Joensuu)
3. Kainuun Hiihtoseura +22,2
(Johanna Ukkola, Heini Hokkanen, Anne Kyllönen)