Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kariskillen John Fagerström tappade lusten att spela fotboll – hittade motivationen på nytt på Färöarna

John Fagerström springer mellan två motståndare.
Bildtext Kariskillen John Fagerström, 23 år, spelade tolv matcher för Vestur 07 i högsta serien på Färöarna.

Han har spelat fotboll på tre olika serienivåer i Finland. Efter säsongen 2020 i Helsingfors IFK i högsta serien tappade John Fagerström lusten att spela fotboll. Ett drygt tre månader långt äventyr i färöiska ligan gav motivationen tillbaka.

– Där kändes det kul att sätta på fotbollsskorna varje dag igen, säger han om sin sejour i laget Vestur 07 på den lilla orten Sørvágur på Färöarna.

John Fagerström, 23 år, har hunnit spela fotboll på tre olika serienivåer i Finland. Han inledde fotbollsspelandet i Karisklubben BK-46:s juniorer och tog en plats i herrlaget som 16-åring sommaren 2016.

John Fagerström, BK-46.
Bildtext John Fagerström i moderklubben BK-46:s färger säsongen 2016. Då spelade Karislaget i division 2.

Följande år gjorde han elva mål och var BK.s bästa målskytt i division 2. Sedan bar det av till Valkeakoski och Haka i näst högsta serien division 1. För Haka spelade han 20 matcher i herrettan och gjorde fem mål.

Säsongen 2019 återvände Fagerström till Västnyland och Ekenäs IF. I 15 matcher i herrettan gjorde han tre fullträffar.

Från Ekenäs IF tog han steget till högsta serien och Helsingfors IFK där det säsongen 2020 blev 15 matcher och en fullträff för honom.

Agenten hittade en klubb

Inför säsongen 2021 hade Fagerström ingen klubb. Han hade inte särkilt mycket motivation heller för att spela fotboll. Han övervägde att hålla ett mellanår, trots att karriären så långt gått spikrakt uppåt.

– Det fanns en del klubbar här i Finland som jag kunde ha spelat för, men det kändes inte rätt. Jag tänkte att jag väntar och ser om någonting intressant dyker upp, säger han.

Porträttbild John Fagerström.
Bildtext John Fagerström är tillbaka i Karis efter ett tre månader långt fotbollsäventyr på Färöarna.

Fagerströms agent hade inte legat på latsidan utan hade en plan.

– Det var väl någon gång i juni – juli som min agent sa att det finns en chans att jag kunde få en plats i ett lag på Färöarna.

- Då tänkte jag, att det är drygt tre månader kvar av säsongen så jag hoppar på det tåget och ser vart det bär, säger John Fagerström då vi träffas på hans tidigare hemmaplan vid Idrottsparken i Karis.


Lokalbefolkningen är väldigt trevlig

Mottagandet i klubblaget Vestur 07, i staden Sørvágur och på Färöarna överlag var varmt, säger han.

– Lokalbefolkningen där är otroligt snälla och trevliga. De är jordnära. Jag blev jättebra mottagen där.

Förutom Fagerström spelade flera andra utlänningar i laget. Truppen levde, spelare kom och gick. I slutsekedet av säsongen fanns två norrmän och två serber i Vestur 07:s trupp.

Säsongen blev lyckad för honom och för laget som placerade sig sexa i sluttabellen.

John Fagerström har fokus på bollen.
Bildtext Säsongen 2021 blev lyckad både för John Fagerström och hans klubb Vestur 07.

Vestur 07 har varit ett så kallat hisslag, det vill säga att laget spelat i högsta serien för att sedan trilla ner till näst högsta och sedan upp igen. Att komma sexa i sluttabellen är lagets bästa placering någonsin i högsta serien.

– Klubben var otroligt nöjd med resultatet, säger han.

– I högsta serien finns två riktigt bra lag, HB Torshavn och Klaksvik. De fyra bästa lagen är bra, medan de övriga håller sämre finländsk division 1-klass.


Hittade motivantionen igen

Fagerström spelade fulla 90 minuter i alla de tolv matcherna han spelade för laget. Han gjorde tre mål och passade till fyra mål.

– Jag fick många spelminuter och det var ju det som var målet.

– Viktigt var också att jag fick njuta av att spela fotboll och tycka att det är kul igen.

Han säger att han också var ute efter ett äventyr, att han ville uppleva någonting nytt. Äventyret på Färöarna var lyckat eftersom han hittade ny motivation att spela fotboll.

En EIF-spelare får kontroll på bollen omringad av motståndare.
Bildtext John Fagerström i EIF:s speldress i en match mot Åbolaget TPS.

I den lilla staden Sørvágur finns det inte särskilt mycket att göra om dagarna. Fagerström deltog i en öppen tradenomkurs för att fördriva tiden.

Vestur 07 är en amatörklubb där de färöiska spelarna jobbar eller studerar dagtid. Det var endast de utländska spelarna i laget som hade fotboll som heltidssyssla.

– Vi utlänningar tränade ofta på dagarna tillsammans, både fotboll och på gym.

Fin natur, svårt språk

Fagerström säger att naturen är helt otrolig på Färöarna.

– Jag deltog i några turer som ordnades där man fick bekanta sig med naturen. Där finns många höga berg till exempel, säger han och konstaterar att det är vackert på Färöarna.

I Sørvágur äts det mycket fisk, något som John Fagerström är van vid. Där fanns nog en affär där man i princip kunde köpa likadana matvaror vi har hemma.

Porträttbild på John Fagerström.
Bildtext John Fagerström säger att språket orsakade vissa problem på Färöarna.

Språket, färöiskan, orsakade däremot problem.

– Jag lärde mig väl några enstaka ord, men oftast talade vi engelska. Norrmännen förstod färöiska till en del, det påminner väl om norska.

– Om de (ortsborna) talade riktigt långsamt kunde jag förstå lite åtminstone, småskrattar Fagerström.

Det bästa var att flickvännen fanns där

I den högsta serien på Färöarna spelade också en annan finländare, nämligen Toni Takamäki. Han spelade i bottenlaget Tvøroyrar Bóltfelag.

– Jag spelade mot honom och jag hade också haft lite kontakt med honom innan jag åkte dit. Vi håller kontakt också efteråt.

Vad var det bästa med Färöarna?

– Jag hade tur för min tjej åkte med mig dit. Hon gjorde en stor uppoffring och kom med mig dit. Hon jobbade på en restaurang i Torshavn.

– Det var nog det bästa att hon kom med. Nu hade jag någon att prata med och hänga med på sidan om fotbollsspelandet, säger John Fagerström.

Säsongen 2022 öppen

Nu då John Fagerström hittat motivationen för fotboll igen, blickar han också mot säsongen 2022. Då intervjun görs i början av november är det förstås lite för tidigt att spekulera om följande klubbadress.

– Jag kunde ha skrivit på för ytterligare en säsong med Vestur 07, men då skulle jag ha varit bunden till klubben ända till slutet av säsongen. Det var jag inte redo för ännu.

– Möjligheten att åka tillbaka finns, säger han.

John Fagerström har skjutit ett skott som målvakten parerar.
Bildtext Säsongen 2019 representerade John Fagerström Ekenäs IF i fotbollens herretta.

Han säger att det inte är helt uteslutet att han kunde tänka sig en säsong med Ekenäslaget EIF sommaren 2022.

– Det är för tidigt att säga någonting. Nu kommer jag att jobba ett par månader och så ser jag läget på nytt i januari, säger han.