Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland är vidare i VM-kvalet för första gången – unga spelarna hyllas efter utklassning: "Man får vara stolt"

Från 2021
Uppdaterad 07.11.2021 17:40.
Finlands handbollsherrar firar seger.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Storbritannien hade inga som helst chanser att bjuda upp till dans då VM-kvalturneringen i Vanda skulle avgöras. Ett ungt finländskt landslag är vidare i VM-kvalet för första gången efter en kross i den avslutande matchen. "De unga killarna förvaltade sitt ansvar", säger assisterande tränaren Teddy Nordling till Yle Sporten.

En poäng var det som krävdes på söndagen för att Finland skulle ta sig vidare från VM-kvalets första fas. Det skulle inte vara någon omöjlig uppgift då turneringens på pappret svagaste lag Storbritannien väntade i Vanda.

På planen blev klasskillnaden märkbar rätt snabbt.

Ola Lindgren hade råd att rotera då handbollsherrarna avslutade hemmaturneringen med stil. Finland var till slut bättre än britterna med hela 38–22.

– Vi hade förutsättningarna klara för oss. Det gäller att kunna ladda om till dessa matcher, vilket är svårt, men idag lyckades vi vara bättre med från början än i går, säger Finlands assisterande tränare Teddy Nordling till Yle Sporten.

Helander vände matchen på egen hand

Den finländska matchstarten var aningen trevande och det var Storbritannien, som inte längre hade chans till avancemang efter två förluster, som hade en uddamålsledning efter tio minuter.

Ett par brittiska utvisningar senare kom en finländsk uppryckning. Benjamin Helander stod för alla mål då Finland fick från 3–4 till 7–4 på ett par minuter strax halvvägs in i första halvleken.

– Starten var trevande, men sen rann det i väg, vilket man hoppades på mot ett lag som Storbritannien. Vi får vara nöjda med det, säger Helander, femmålsskytt för dagen.

Topias Laine håller för vristen.
Bildtext Topias Laine skadade sig i den första halvleken.
Bild: Hnadbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Därefter var det betydligt frekventare nätrassel i det brittiska målet och Finland hade trygga 16–10 i paus.

– Jag tycker att vi förbättrar jättemycket från i går (kryss mot Georgien, reds. anm.). Då var benen inte helt med i starten och vi lät dem komma lätt. I dagens match springer vi över dom, menar i sin tur 18-åringen Viktor Grönmark.

Nervöst att debutera

Den andra halvleken blev ensidigare än den första. Finland trummade på framåt och kunde ge nyare landslagsansikten minuter på planen.

Till exempel fick BK-löftena Jonathan Ekman och Oliver Nordlund göra sina första landslagsmål. Grönmark överraskades i sin tur av den speltid han fick.

– Jag förväntade mig inte en så här stor roll då jag kom hit. Man var lite nervös då man kom, men feelisen i laget är kanon. Det är roligt att få spela – då man får chansen ska man också ta den tycker jag, fortsätter Grönmark, som var nöjd med sitt spel.

Viktor Grönmark försöker hindra en motståndare.
Bildtext Viktor Grönmark var nöjd med sitt spel.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Finland kom till spel utan flera av landets mest meriterade namn. De unga ersättarna får lovord från flera håll.

– De visar att det inte bara handlar om rutin. Man ska ha rätt inställning och göra jobbet, de gjorde det superbra, tycker Helander.

– Jag är jättenöjd, pojkarna krigar på bra. Det har kommit in nya unga spelare, som tagit sin roll och gjort det väldigt bra. De har förvaltat sitt ansvar, vilket man får vara stolt över. Vi lever i en intressant tid, säger Nordling.

Fortsättning i mars

Linus Lindberg, Roni Syrjälä och Max Granlund blev Finlands bästa målskyttar med sex mål vardera i storsegern. VM-kvalets andra fas väntar i mars, men landslaget samlas redan i januari då det nalkas dubbelmöte med Georgien i EM-kvalet.

– Man får ändå säga att helgen var bra. Vi gör en supermatch mot Estland. Vi gör det okej mot Georgien och i dag gjorde vi det som vi skulle. Helt klart godkänt, bedömer Helander.

Faktum är att Finland aldrig gått vidare i VM-kvalet tidigare. Ännu återstår det att se hur rutinerad trupp man kommer att spela med efter årsskiftet.

Är de rutinerade spelarna som saknades på väg tillbaka?

– Det har vi ingen koll på, man får se det så småningom. Tiden får utvisa, svarar Nordling.

– Man måste ha hjärta och attityd när man spelar – det handlar om viljan att göra sitt yttersta, fortsätter tränaren.

VM-kval i handboll

Storbritannien–Finland 22–38 (10–16)

Finlands målskyttar: Max Granlund 6, Linus Lindberg 6, Roni Syrjälä 6, Benjamin Helander 5, Santeri Vainionpää 3, Gusten Montonen 2, Fredrik Karlsson 2, Oliver Nordlund 2, Robin Granlund 2, Jonathan Ekman 2, Viktor Grönmark 1, Topias Laine 1

Estland–Georgien 18.00

Diskussion om artikeln