Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gummistövlar på Markusplatsen – Venedig är igen översvämmat

Från 2021
Översvämning på Venedigs gator får fantasin att blomma vad gäller skodonen. - Spela upp på Arenan

Människor iklädda färggranna skoskydd vadar genom vattenmassorna på Markusplatsen i Venedig.

Högvatten är vanligt i Venedig den här tiden på året. Klockan 11 i dag låg vattnet vid 1,05 meter.

Det har konstruerats gångvägar för turister och lokalbefolkningen så att de kan korsa Markusplatsen utan att bli blöta om fötterna.

Vattnet har ändå inte stigit så mycket att det skulle aktivera de så kallade Mose översvämningsbarriärer som byggdes i fjol för att skydda den ömtåliga staden från översvämningar under "acqua alta" (högvatten).

Mosesprojektet ska skydda Venedig från översvämningar genom ett system av stora barriärer på havets botten som kan höjas och separera lagunstaden från Adriatiska havet när vattennivån stiger. De gula barriärerna ligger på havets botten och ska kunna pumpas upp med luft när vattennivån stiger.

Många orsaker till att Venedig är känsligt

Venedigs översvämningar orsakas av en kombination av faktorer som förvärras av klimatförändringar; stigande havsnivåer och ovanligt högt tidvatten.

Marknivån blir dessutom allt lägre – det vill säga staden sjunker.

Att staden sjunker beror på att den byggts på högar av trä och lera, som sakta äts upp av tung kryssningsfartygstrafik och stigande havsvattenstånd.

Venedig sjunker ett par millimeter varje år på samma gång som havsytan höjs. Det här gör att staden är extra mottaglig för översvämningar.