Hoppa till huvudinnehåll

Sport

AC Oulu räddade ligaplatsen inför hemmapubliken – efter RoPS-stjärnans galna röda kort: "Gav enorm fördel"

Uppdaterad 07.11.2021 20:21.
41 s

Det spelas ligafotboll i Uleåborg också nästa år. RoPS tappade greppet om uppflyttningen efter att Geoffrey Acheampong tagit en av säsongens onödigaste utvisningar.

Läget var rafflande inför den inhemska fotbollssäsongens sista match. AC Oulu och RoPS gjorde upp om vem som är ligans nordligaste lag nästa säsong – i ett kval där 300 000 euro beräknats vara på spel.

Det var bäddat för en häftig avslutning i snålblåst och minusgrader i Uleåborg. Detta då RoPS vunnit på hemmaplan med 2–1 tidigare i veckan.

Dagens första halvlek var länge mållös, men publiken fick ändå se något som skulle bli matchavgörande tidigt in i matchen. I den 18:e minuten tog RoPS Geoffrey Acheampong gult kort och tio minuter senare var ghananen illa ute.

Bollen var på väg ut över kortsidan då Acheampong drog till med en helt för sen glidtackling på motståndarbacken Henrik Ölander. En av säsongens onödigare utvisningar var ett faktum.

Geoffrey Acheampong visas ut av domaren.
Bildtext Geoffrey Acheampong hann spela i en knapp halvtimme.

"Vi visade karaktär"

Med en man mer kunde AC Oulu ta över matchbilden.

Tränaren Ricardo Duarte hade gjort en del förändringar i uppställningen inför dagens match och bland annat fick österbottningarna Sergei Eremenko och Samu Alanko inleda på bänken. Det numerära överläget gav utdelning på stopptid före halvtidsvilan, då Lucky Opara kvitterade matchparet med ett nickmål.

Fem minuter efter paus tog hemmalaget ett avgörande steg mot fortsatt ligaspel. Anfallaren Nikolas Saira gjorde mål på hörna och glädjen var stor bland de drygt 2 700 på Raatin stadion.

– Klart att vi fick en enorm fördel av deras röda kort, men redan före det hade vi ett sådant spel att jag var säker på att vi skulle lösa det här. Vi visade karaktär och vann väldigt många närkamper, säger AC Oulu-kaptenen Lassi Nurmos i Ruutus sändning.

Ett vingklippt RoPS skapade inte mycket framåt i matchen och laget fortsätter i Ettan nästa säsong. Hemmalaget fick fira säkrad ligaplats tillsammans med supportrar som rusade in på planen efter slutsignalen.

– Vi inte någon kontroll i början och sedan kom ett rött kort som gjorde det svårt för oss – det är ändå ett ligalag vi möter. Vi gjorde det svårt för oss, tycker förkrossade RoPS-målvakten Miikka Mujunen.

Ligakval

AC OuluRoPS 20 (10)

45' Lucky Opara 1–0

50' Nikolas Saira 2–0

AC Oulu vann matchparet med 32.