Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanledarskapet delar ut topposter till talibaner runt om i Afghanistan

Två beväpnade män vid en butik i Kabul.
Bildtext Talibansoldater står utanför ett bageri nära militärsjukhuset Sardar Mohammad Dawood Khan i Kabul den 2 november 2021, efter att minst 19 människor dödats och 50 skadats i en attack mot ett militärsjukhus.

Talibanerna i Afghanistan har utsett egna provinsguvernörer och polischefer i ett land som brottas med växande problem med både ekonomi och säkerhet.

Talibanledarskapet utsåg i dag 44 av sina medlemmar till nyckelroller runt om i landet.

Det här var den första storskaliga utnämningsrundan som tillkännagavs efter att talibanerna i september bildade sin regering.

Bland de nyutnämnda talibanerna finns Qari Baryal som blir guvernör i Kabul och Wali Jan Hamza som blir stadens polischef. Den tidigare befälhavaren med ansvar för Kabuls säkerhet dödades nyligen i en attack mot Afghanistans största militärsjukhus i centrala Kabul.

Talibanerna tog över Afghanistan den 15 augusti men har problem med att fullfölja sitt löfte att återställa ordning och säkerhet efter årtionden av krig.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) har genomfört en rad attacker runt om i landet, och samtidigt befinner sig ekonomin i en djup kris.

Omvärlden har uppmanat talibanerna att ta in också andra politiska aktörer i sitt styre och bilda en inkluderande regering där både minoritetsgrupper och kvinnor skulle vara representerad, men på det området har inget väsentligt skett.

Källa: Reuters

Talibaner vaktar en polisstation.
Bildtext Talibaner vaktar ingången till en polisstation i distriktet Panjwai i provinsen Kandahar 30.10.2021.