Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Längre väntetider än vanligt vid polisens tillståndsenhet – I Österbotten anställer man extra personal

Från 2021
Ett pass står på ett bord bakom en glasvägg på ett kontor
Bild: Matias Väänänen / Yle

Väntetiderna vid onlinetidsbokningen hos polisens tillståndsenhet har den senaste tiden varit ovanligt långa.

Hans Snellman, överkommissarie och chef vid tillstånds- och serviceenheten vid polisinrättningen i Österbotten, säger att bland annat den senaste tidens ökade resande är en bakomliggande faktor. Väntetiderna har dock varit längre under omkring ett års tid. Väntetiderna varierar en del beroende på var i Österbotten man bokar tid.

– De längsta köerna är i Karleby, där de ligger på sju veckor om man använder sig av tidsbeställningen. I Jakobstad är det sex veckor, säger Snellman.

I Kaustby och Lappo är det frågan om en månads väntetid och i Kauhajoki är det tre veckor. Vasa och Seinäjoki har för tillfället kortast väntetid med sina två och en halv veckor. I normalläge brukar väntetiden vara en till två veckor.

Hans Snellman säger att väntetiderna är långa på flera håll i landet, speciellt i södra Finland.

– Det är många från andra områden som kommer till oss för service, säger han.

I Österbotten väljer man att bland annat satsa på två tillståndssekreterartjänster under fyra månader för att minska på väntetiden. Den ena placeras i Karleby och den andra i Seinäjoki.

Hans Snellman säger att man också kan använda sig av betjäning genom könummer, något man i Österbotten försökt hålla igång så bra som möjligt.

– Här kan det också variera gällande väntetiden. Man kan få vänta mellan en kvart och en timme vid polisstationerna, säger han.

Även om det är längre väntetid vid tidsbokningen online, så påverkar det inte leveranstiden av exempelvis pass. Hans Snellman säger att leveranstiden är fem till åtta vardagar efter beviljat tillstånd.