Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lankinen drog det längre strået i målvaktsmatchen mot Saros – krönte insatsen med assist till segermålet

Från 2021
Uppdaterad 08.11.2021 07:45.
Kevin Lankinen räddar en puck men plockhandsken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Med sina 20 räddningar ledde Kevin Lankinen krisande Chicago till seger över Nashville. Lankinen gjorde en avgörande räddning i förlängningen och det ledde sedan till en kontring där Alex DeBrincat prickade in 2–1-segermålet.

Chicago Blackhawks har fått en bedrövlig start på säsongen och i lördags sparkade man tränaren Jeremy Colliton. Derek King tog över och hans elddop som tränare var nattens hemmamatch mot Nashville Predators.

Och det blev en lyckad start för King. Chicago vann för blott andra gången den här säsongen.

– Jag tänker inte ta av mig munskyddet eftersom jag ler så mycket, sa King på presskonferensen efter matchen. Det är klart att man är uppspelt över första segern men det handlar inte om mig, det handlar om spelarna.

– Jag sa att de skulle vara stolta, de kämpade sig igenom matchen och fick en seger som belöning.

Viktig räddning och assist för Lankinen

King valde att satsa på Kevin Lankinen i målet och finländaren gjorde en bra insats. Lankinen släppte in ett mål i den andra perioden men noterades till slut för 20 räddningar.

Lankinen valdes till matchens tredje stjärna och fick en assist då allt avgjordes i början av förlängningen.

Han gjorde en räddning och skapade samtidigt ett kontringsläge för Alex DeBrincat och Patrick Kane. De bjöd på klapp-klapp-spel och DeBrincat prickade in segermålet.

– Den första månaden har varit tuff men vi kämpade oss till den här segern. Nu gäller det att ha roligt och vinna matcher. Det här var definitivt ett steg i rätt riktning, säger DeBrincat.

Juuse Saros gjorde också en finfin insats i Nashvilles mål men var chanslös när Chicago avgjorde. Totalt blev det 30 räddningar för Saros och utmärkelsen matchens andra stjärna. I den tredje perioden gjorde han hela 14 räddningar.

– Han ger oss chansen att vinna varje kväll, och det är verkligen han största styrka. Vi måste ändå göra det lättare för honom, han tvingas ofta göra stora räddningar som vi borde kunna undvika, säger Alexandre Carrier som gjorde Nashvilles enda mål.

Kaapo Kähkönen fick spelade sin andra match den här säsongen då Minnesota mötte New York Islanders. Kähkönen tackade för förtroendet och räddade 19 skott i matchen mot Minnesota vann med 5–2.

Resultat:

Detroit – Vegas 5–2

Chicago – Nashville 2–1 efter förlängning
CHI: Kevin Lankinen 20/21 räddningar, 0+1
NSH: Juuse Saros 30/32 räddningar
NSH: Eeli Tolvanen 0+0, +1, 13.22
NSH: Mikael Granlund 0+0, ´+/-0, 19.42

Anaheim – St. Louis 4–1

Minnesota – NY Islanders 5–2
MIN: Kaapo Kähkönen 19/21 räddningar

Vancouver – Dallas 6–3
VAN: Juho Lammikko 0+0, -1, 9.59
DAL: Roope Hintz 0+1, -2, 16.51
DAL: Joel Kiviranta 0+0, +/-0, 10.40
DAL: Jani Hakanpää 0+0, +/-0, 14.36
DAL: Miro Heiskanen 0+1, -2, 21.06
DAL: Esa Lindell 0+0, -1, 22.18

Diskussion om artikeln