Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Global Witness: Industrier som producerar fossila bränslen har fler delegater vid klimatmötet i Glasgow än något land

Från 2021
Gammal oljeplattform vid ankar i Cromarty Firth i Skottland.
Bildtext Gammal oljeplattform vid ankar i Cromarty Firth i Skottland.
Bild: Ewan Bootman/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Industrierna som producerar fossila bränslen som står för lejonparten av utsläppen bakom klimatförändringen har fler delegater vid klimatkonferensen i Glasgow än något land. Industrierna har också fler representanter i Glasgow än de åtta värst drabbade länderna sammanlagt, visar miljöorganisationen Global Witness granskning.

Industrierna som producerar fossila bränslen, källa till lejonparten av utsläppen bakom klimatförändringen, och deras lobbyister utgör den största delegationen vid FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Det framkommer i en granskning som miljöorganisationen Global Witness har gjort.

Efter att ha granskat delegatlistan har organisationen lyckats identifiera 503 delegater som antingen direkt jobbar för bolag inom industrierna, för olika intresseorganisationer för industrierna eller lobbar för dem.

köer på klimatmötet i Glasgow
Bildtext 40 000 delegater deltar i klimatkonferensen.
Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt

Om det var frågan om en samlad delegation skulle det vara den största delegationen vid konferensen, före Brasiliens nationella delegation med 479 delegater.

– Industrierna har i årtionden försökt förneka klimatkrisen och skjuta upp verkliga åtgärder, vilket är orsaken till att det här är ett så stort problem, sade Murray Worthy vid Global Witness.

– Deras inflytande är en av de största orsakerna till att 25 år av FN:s klimatarbete inte har givit upphov till några verkliga nedskärningar i de globala utsläppen.

Fler än de värst drabbade länderna

Granskningen visade också att industriernas lobbyister sitter i åtminstone 27 nationella delegationer, bland dem Rysslands, Brasiliens och Kanadas.

Industriernas delegater är också fler än det sammanlagda delegatantalet för åtta av de länder som anses höra till de värst drabbade av klimatförändringen.

Industriernas största representant vid mötet är intresseorganisationen IETA, med 103 delegater.

Demonstration för kraftigare klimatåtgärder i Glasgow 6 november 2021.
Bildtext I likhet med tidigare klimatkonferenser har också det i Glasgow kritiserats för bristande ambition och för få konkreta åtgärder.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Organisationen finansieras i huvudsak av oljebolag och lobbar mot olika åtgärder som skulle begränsa industriernas verksamhet gällande klimatåtgärder.

Enligt Global Witness är det uppenbart att syftet med att delta med så många delegater är att urvattna möjliga överenskommelser.

– Det här är en grupp med stora mängder bolag som producerar fossila bränslen som medlemmar. Dess agenda drivs helt av de här bolagen och tjänar bara deras intressen, sade Worthy.

"Här för att hitta lösningar"

IETA försvarar sig ändå till BBC med att organisationens syfte inte är att förhala, utan att hitta de bästa marknadsbaserade lösningarna för att få ner utsläppen.

– Vi representerar också projektutvecklare och bolag som håller på att införa ren teknologi runt om i världen. De är också våra medlemmar, sade talespersonen Alessandro Vitelli.

Vi kommer inte bara plötsligt att kunna sluta bränna fossila bränslen i morgon och inte ha några som helst utsläpp från hela sektorn

Alessandro Vitelli, IETA

– Det behövs en övergångsperiod som är på gång och utsläppsmarknaden är det bästa sättet att se till att övergången sker.

– Vi kommer inte bara plötsligt att kunna sluta bränna fossila bränslen i morgon och inte ha några som helst utsläpp från hela sektorn, sade Vitelli.

Borde uteslutas

Men Global Witness menar att hela industriernas delegatlista borde uteslutas från mötet, med tanke på hur de tidigare har behandlat klimatfrågan.

Organisationen syftar på att bland annat stora oljebolag redan för flera årtionden sedan visste att klimatförändringen orsakades av utsläpp och skulle få förödande följder.

Bolagen gömde ändå sina egna utredningar, förnekade vetenskaplig forskning och lobbade mot klimatåtgärder.

Miljöaktivister har också pekat på Världshälsoorganisationen WHO som exempel, då FN-organet började ta riskerna med tobak på allvar enbart efter att lobbyister uteslöts från dess möten.

Miljöorganisationerna vill nu att klimatmötet går samma väg.

– Bolag som Shell och BP sitter med vid konferensen samtidigt som de öppet skryter om ökad produktion, sade Pascoe Sabido vid Corporate Europe Observatory.

– Om vi vill vidta seriösa och ambitiösa åtgärder borde dörrarnas stängas för bolagen som producerar fossila bränslen och deras lobbyister.