Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals irakiska migranter i Belarus vandrar mot polska gränsen – Polen och Litauen varnar för våldsam konfrontation

Från 2021
Uppdaterad 08.11.2021 20:35.
Gränsbevakare vid gränsen mellan Polen och Belarus.
Bildtext Polen anklagar Belarus för att försöka åstadkomma en våldsam konflikt vid gränsen mellan länderna.
Bild: /All Over Press

Polen och Litauen trappar upp säkerheten vid sina östra gränser eftersom ett stort antal migranter är på väg från Belarus till stängda gräns. Migranterna går till fots, men skyddas och leds av militären, säger vittnen och oppositionskällor i Belarus.

Belarus har under den senaste tiden beviljat visum åt tusentals migranter främst från Irak, som försöker ta sig till sig till EU:s yttre gräns i Polen.

Flygen från Bagdad till Minsk har flerfaldigats medan Belarus beskickningar i Irak har börjat dela ut gruppvisum till hugade irakier.

De kurdiska myndigheterna i Irak försöker däremot begränsa flygen för att irakier inte ska åka till Minsk i onödan och ge upphov till en ny humanitär flyktingkris då migranterna lämnas vind för våg vid den höstkalla gränsen mellan Belarus och Polen.

Ögonvittnesskildringar på sociala medier bekräftar vad polska och litauiska myndigheter har larmat om under de senaste dagarna. Den polska gränsbevakningen har till exempel delat ut flygfotografier om läget vid gränsen på Twitter.

Flera ögonvittnen i Belarus säger att det är uppenbart att migranterna förs med bussar från Minsk till gränsområden, där de fortsätter till fots mot gränsen, skyddade och vallade av militär.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har också delat bilder av migranterna på sociala medier.

Tichanovskaja, som bor i exil i Litauen, anklagar Belarus enväldige ledare Aleksandr Lukasjenko för att medvetet trappa upp konflikter med EU och sina västliga grannländer genom smuggling av migranter.

Både Tichanovskaja och ögonvittnen på plats hävdar att myndigheterna i Belarus också har använt våld och tomma löften får att tvinga och locka migranter till gränsen.

Litauen och Polen meddelade under måndag förmiddag att de stärker sina stängda gränser genom att skicka poliser, soldater och gränsbevakare till området.

Polen har också vänt sig till direkt till migranterna via sociala medier, med varningar om att de inte kommer att släppas in i EU och att personer som tar sig över gränsen kommer att skickas tillbaka till Belarus.

Polen stänger gränserna mot Belarus

Den polska gränsbevakningen meddelade i kväll att Polen stänger sin gräns mot Belarus vid Kuznica. Stora grupper av migranter har försökt pressa sig över gränsen.

– På grund av läget i gränsområdet stängs gränsen från och med i morgon (9,.11) kl. 7, meddelar den polska gränspolisen på Twitter.

Demonstranter i Polen protesterar mot att migranter skickas tillbaka till Belarus
Bildtext Demonstranter i Polen protesterar mot att gränsen har stängts och att migranter återbördas till Belarus.
Bild: STR/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Belarus: Polen beter sig omänskligt

Även Polen anklagar Belarus för att medvetet piska upp en konflikt som kan leda till en humanitär kris vid gränsen.

– Belarus försöker åstadkomma en konflikt, som helst skulle leda till skjutningar och offer. Enligt medieuppgifter förbereder man en provokation, ett försök att gå över gränsen nära Kuznica Bialostock, säger Polens viceutrikesminister Piotr Wawrzyk.

Wawrzyk tillade att Polen informerar EU och Nato om vad som är på gång och att man är beredd på olika skenarier.

Litauens regering har samlats för att diskutera läget och man överväger bland annat att utlysa undantagstillstånd vid gränszonen mot Belarus.

Gränsbevakningen i Belarus bekräftar att ett tusental flyktingar är på väg mot den polska gränsen.

Belarus anklagar samtidigt Polen för "omänskligt" beteende då migranterna inte släpps över gränsen utan skickas tillbaka till Belarus. Ryssland, som har ställt sig på Belarus sida i tvisten, försäkrar att Belarus gör sitt yttersta för att finna en lösning.

Det fnyser både Polen och EU åt. EU anklagar Belarus för hybridkrigföring då det forslar tusentals irakier och afrikaner till unionens yttre gräns för att skapa tryck inom EU och som hämnd för EU-sanktioner.